Припрема...

13. децембар 2018.

Протест против насиља организовали највећи насилници


Потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов коментаришући суботње протесте у Београду под називом „Стоп крвавим кошуљама“ у интервјуу за „НС репортер“ каже да је то био први политички протест без икаквих захтева и сматра да је то протест који су против насиља органзовали највећи насилници на политичкој сцени који су тукли неистомишљенике, жене, свакога ко им се нађе на путу.

– Уосталом, није се тај скуп ни завршио, а они су наставили с насиљем према једној младој новинарки, јер им се није свиђало оно што је рекла… А онда, када је председник Вучић споменуо изборе, скочили су као опарени против избора. Ово је једина опозиција у историји демократије која ће, вероватно већ на првом наредном окупљању узвикивати пароле „Нећемо изборе“. Једино не знам како онда мисле да преузму власт. Улицом, пучем, на силу? Да опет пале Скупштину и пребијају неистомишљенике? Па мало су се заиграли.

* Оснивач Савеза за Србију Драган Ђилас је изјавио новинарима да протест „није политички него је грађански протест против насиља“. Какав је ваш коментар?

– А зашто се онда упињао из петних жила да увећа број присутних и покаже свој удео у организацији? Уосталом, и Мира Карановић, којој су забранили да говори, јер је то њихово схватање демократије и слободе говора, је јасно рекла да је по доласку на тај скуп схватила да он није грађански, већ политички и да су политичари у првим редовима. Пошто сам исто видео и својим очима, као и организовано довожење људи из унутрашњости, јасно је да Ђилас лаже. Али ништа чудно, јер каже народ „ко лаже тај и краде“.

* На овим новијим протестима може да се запази да се окупљенима више не обраћају опозициони политичари иако предводе колоне, него јавне личности. Шта мислите због чега?

– Они морају да се сакрију, да људи не би схватили да својим присуством подржавају тајкуне, лопове, силеџије и сличне битанге. Па замислите да су позвали грађане на протест некаквим истинитим позивом. Рецимо, „Дођите да подржите Драгана Ђиласа да у своје фирме упумпа још пола милијарде евра народних пара“. Или, „Дођите да подржите Вука Јеремића да пронађе нове партнере за белосветску корупцију, пошто су му досадашњи у затвору“. Или, „Дођите да дестабилизујемо прилике у Србији, јер тако желе неке стране силе.“ Или, „Дођите да подржите Бошка Обрадовића да пребије још неку жену“… Па ко би нормалан дошао?

* До краја године предстоје избори у општини Лучани, у којој се опозиција сконцентрисала јер како је то лидер „Двери“ Бошко Обрадовић изјавио уједињена опозиција жели да пошаље „јасну слику“ да представља нову политичку снагу која може озбиљно да се супростави властима. Шта СНС очекује од тих избора?

– Очекујемо победу, јер имамо јасан програм, план и најквалитетније кандидате који тај програм могу да спроведу. Ипак, битно је нагласити да Бошко Обрадовић, Ђилас и Јеремић, са својом камарилом, не иду на изборе у Кладову, Дољевцу и Кули. То је, са једне стране, њихов ниподаштавајући однос према тим људима и тим местима, али је и резултат чињенице да нису могли да скупе кандидате и потписе ни за трећину листе, што је законски минмум. Дакле, њихових петнаест, двадесет моћних организација, подржаних Ђиласовим тајкунским парама, нису у стању да изађу на изборе у четири општине истовремено. С друге стране, они покушавају да све своје активисте из целе Србије, сав новац, а он није мали, усмере на општину у којој мисле да имају највеће шансе. Видећемо шта ће народ рећи у недељу.

* Након што је Приштина увела таксу на робу из Србије, изостала је реакција међународне заједнице. Да ли то може утицати на то да се Приштина одлучи и на друге сличне потезе против српског народа? Да ли уопште тако нешто може да се догоди? 

– Па они то већ најављују… Може, пре свега зато што је очигледно да они све што раде, раде у договору са неким моћним земљама. Мислим, ако неко стварно верује да су Срби толике будале, па да је довољно јавно причати једно, а да онда „моћни и непослушни“ косовскометохијски Албанци то не спроведу, него раде све супротно, онда се тај грдно вара. Ми смо, нажалост, све те лицемерне игре и игрице давно прошли и претурили преко главе. Оно што је важно за нас је да смо и ми као држава и Срби на КиМ, прозрели њихов план и што успевамо да се на један миран начин супротстављамо њиховим антицивилизацијским настрајима. Надам се да ствари неће ескалирати у правцу који суштински није на корист ни Србима, ни Албанцима, али вероватно јесте неким моћним страним земљама, које преко леђа народа на Балкану играју своје игре, како би скренули пажњу са неких њихових односа и проблема…

Извор: Новосадски репортер