Припрема...

8. август 2016.

Радна група чешља уговоре фонда Драгослава Петровића


По досадашњој анализи рада претходне Покрајинске владе, како је то недавно саопштено из нове администрације Игора Мировића, уочен је организован систем трошења новца грађана на ствари које заправо нису биле приоритети. Таквих примера има у здравству, Управи за капитална улагања, Фонду за нове технологије, али и у другим областима.

– Показаћемо грађанима како се до сада трошио њихов новац – поручио је Мировић недавно уочи седнице Скупштине Војводине, кад је на дневном реду био извештај о завршном рачуну буџета за 2015. годину.

Убрзо након тога, Покрајинска влада је формирала радну групу која треба да анализира ефикасност реализације уговора које је некадашњи Секретаријат за науку и технолошки развој, предвођен високим функционером Покрајинског одбора Демократске странке Драгославом Петровићем, потписао с приватним фирмама и додељивао им новац из покрајинске касе за увођење нових технологија и отварање нових радних места.

С друге стране, шеф посланичке групе коалиције окупљене око владајуће Српске напредне странке Миленко Јованов је уверен у то да ће радна група убрзо доћи до података који ће показати грађанима како је трошен њихов новац, додајући и то да не би оцењивао рад нечега што је „формирано ”.

Јованов, који је био посланик Скупштине Војводине и у прошлом сазиву, подсећа на то да су тај секретаријат и Фонд за развој нових технологија били врло често помињани у претходном периоду.

Инсистирам на томе да се тај фонд зове Фонд Драгослава Петровића с разлогом јер је и функционисао по свом идејном творцу и оснивачу Драгославу Петровићу – истиче Јованов. – Он је делио паре као Деда Мраз поклоне. Коме је мислио – дао је, коме није мислио – није дао, без неких критеријума и великих оправдања. Имали смо гротескне ситуације да су Покрајини по испуњењу уговора враћени мртвачки сандуци, семе бика за оплодњу крава, антифриз и разноразне ђаконије. Други је проблем што велике количине враћене робе нема, па се поставља питање где је то завршило?

Каже да коначно треба да се види исплативост свега. Колико је пара потрошено из покрајинске касе на тај начин, колико је људи запослено и шта се у Војводини унапредило у претходном периоду?

Све то ми већ на неки начин знамо, и на неки начин имамо и озбиљне информације које дају индиције да се није радило како треба – наводи Јованов. – С друге стране, очигледно је да се и Драгослав Петровић завукао у потају па га нема нигде, као да није никад ни постојао. Важно је подсетити на тог човека јер је он био тај који је „ведрио и облачио” у Покрајини, одлучивао не само о сопственом фонду него и о великом броју других секретаријата, и не би било праведно да се заборави све оно што је радио и да се заборави његов „минули рад”.

 

Враћање у натури

Од 2006. године 108 предузећа је добило новац из покрајинског буџета. Од тих предузећа многа, како се испоставило, нису уводила ни нове технологије, нити су запошљавала нове раднике. Милиони евра су нестали на тај начин. Део добијеног новца враћен је у натури у антифризу, четкицама за зубе, гелу за руке, мртвачким сандуцима, семену за оплођавање крава и у другим стварима који су касније преко Покрајинских робних резерви подељене разним установама у Војводини. Многи политичари су такво пословање Покрајинске владе окарактерисали као „највећу пљачку у историји Војводине”.

Ускоро ћемо видети шта се све заправо дешавало и какви су били ефекти трошења пара пореских обвезника јер новооформљена радна група треба да заврши посао за 15 дана. Поједине странке не верују да ће она нешто пронаћи, док су други уверени у то да ће њен рад бити успешан.

 

Ержебет Марјанов/Дневник