Припрема...

19. јануар 2023.

Расправа о већим платама у јавном сектору, лицемерју и демагогији


Ааниметративне одбор Скупштине Србије усвојио је јуче одлуку о повећању основица за обрачун плата за председника државе, посланике и именована лица у службама председника и скупштине у складу са Законом о буџету за 2023. годину.

Повећање износи 12,5 одсто, а усвајању је претходила краћа полемика у којој су опозиционари говорили о „лицемерју и демагогији“ кад је реч о платама државних функционера, док су посланици владајуће коалиције подсећали на скупштинске одлуке и „аутопројекцији неких говорника“. Основица за обрачун плата председника државе и посланика износи 12.179,53 динара нето, а за именована лица у служби председника и Скупштине Србије 4.141,45 динара.

У расправи је Јанко Веселиновић (Уједињени) рекао да председник и министри имају релативно ниске плате, наводећи да „чак и поједини државни секретари имају већа примања“. Истакао је: „У поређењу са окружењем, плате министара су несразмерно ниске, али бојим се да министри не живе од ових плата. Неко да би био министар по садашњем стању мора да је или лопов, или је луд, друго не видим. Председник одбора Миленко Јованов (СНС) је то прокоментарисао: „ја сам мислио да сте се ви на изборима кандидовали да победите, да формирате владу, па да будете министри, сад који је разлог за то, навели сте две могућности, па ваљда знате који је разлог.“