Припрема...

7. септембар 2022.

Разговор са политичким саветником у амбасади НР Кине


Народни посланик, председник Посланичкe групe „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ“ Миленко Јованов разговарао је данас у Народној скупштини са политичким саветником у амбасади НР Кине у Републици Србији Вангом Хиалонгом, о наставку билатералне сарадње наше две земље.

Јованов је истакао да су Србија и Кина земље које гаје челично пријатељство, чији лидери, председник Вучић и Си, имају интензивну и добру сарадњу.

Миленко Јованов је навео да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у Евроспкој унији, уз одржавање добрих односа са традиционално пријатељским земљама, као што је Кина. Он је додао и да су Србија и Кина привржене поштовању међународног права и неповредивости територијалног интегритета држава, и навео да је од изузетног значаја подршка коју пружају један другој, по питању Косова и Метохије и Тајвана.

Представник амбасаде Кине Ванг Хиалонг се сложио да су наше две земље блиски партнери на политичком и економском плану, истичући важност међупарламентарне сарадње.

Говорећи о односима на пољу економије, Јованов је навео да кинеске инвестиције у значајној мери доприносе привредном напретку Србије и отварању нових радних места и изразио уверење да ће економска размена између наше две земље бити још већа.

Саговорници су током разговора заједнички оценили да је иницијатива „Појас и пут“ од изузетног значаја, јер омогућава интензивну политичку, привредну, трговинску и парламентарну сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе.