Припрема...

1. новембар 2016.

Развој Војводине, без трзавица и провокација


После заједничке седнице Владе Србије и Покрајинске владе у Новом Саду и изречених ставова о даљим заједничким активностима Београда и Новог Сада у бројним пословима, представници различитих политичких странака и опција у Скупштини Војводине различито доживљавају, како састанак, тако и саме резултате седнице влада на чијем челу су напредњаци Александар Вучић и Игор Мировић.

– Можемо очекивати да Покрајинска и Републичка влада функционишу у сагласју, а не у сукобима – наводи у изјави за „Дневник“ потпредседник СНС-а и шеф посланичке групе те странке у покрајинском парламенту Миленко Јованов. – Можемо очекивати и да ћемо имати много одговорнију, успешнију и способнију Покрајинску владу, која ће у великој мери и сама бити, не генератор криза и проблема, него она која ће решавати проблеме и чинити да Војводина буде успешнија, богатија и боље место за живот.

Он истиче да је сусрет двеју влада, прва након 13 година, изузетно важан јер се разговарало о пројектима од важности за Србију који се тичу и Аутономне Покрајине Војводине, као што су пруга Београд–Будимпешта, тунел кроз Фрушку гору, ауто-пут Београд–Зрењанин–Темишвар…
– Важна порука која је послата том седницом јесте да смо најзад отворили једно поглавље у односима између Покрајинске владе и Владе Србије који су били испуњени сталним трзавицама, провокацијама и, на неки начнин, покушај покрајинске власти да заокружи један систем, потпуно независан од државе Србије или Владе Србије. Отуда су били они захтеви који су се односили на војвођанску полицију, војвођанску пореску управу, војвођанску академију наука и све остало. Очигледно да је тада идеја била да се направи један потпуно заокружен систем који би покушао у првом делу да функционише паралелно с републичким институцијама, а касније би вероватно у потпуности истиснуо републичке институције из АП Војводине.

Ни њихови с њима нису хтели

Миленко Јованов наводи да је тринаестогодишње одсуство таквих седница влада двају нивоа власти највероватније узроковано „појединим људима који су чинили Покрајинску владу“.

– Подсетићу вас на то да СНС у Влади Србије учествује од 2012. године, а води је од 2014. године. Ако протеклих 13 година није било седница Покрајинске и Републичке владе, поставља се питање зашто с Покрајинском владом, коју су чинили ДС и његови функционери из Војводине, нису желеле ни њихове страначке колеге из Републичке владе у периоду од 2008. до 2012. године или у периоду пре тога.Важно је истаћи да је у протеклих 13 година, док није било седнице, и те како је било периода када су покрајинску и републичку власт чиниле исте политичке организације, а није било седница. Ако имамо само једну константу у тим односима – састав Републичке владе се мењао и биле су различите скупштинске већине, а покрајинска власт се није битно мењала протеклих 13 година – онда је само један могући узрок проблема и „шумова“ на вези Нови Сад – Београд, а то је Пајтићева Покрајинска влада – нагласио је потпредседник СНС-а.

Тих провокација из покрајинске администрације ка београдској је било безброј и буквално се сваком активношћу Покрајинске владе у последњих 16 година покушавала стварати тензија на релацији Нови Сад – Београд и Покрајинска влада – Републичка влада. Ова седница показује да су и та поглавља сада затворена и да ћемо имати јединствену политику на читавој територији Србије – казао је потпредседник Српске напредне странке.
Он је додао да је СНС-у, односно Александру Вучићу као председнику странке, и Влади Србији битно да се сваки део Србије развија и да сваки део Србије напредује, и да се то односи и на Аутономну Покрајину Војводину.

– У много случајева је показано да Републичка влада, коју води Александар Вучић, посвећује озбиљну пажњу Војводини. Председник Владе је врло често у посети градовима и општинама у Срему, Банату и Бачкој и недавно је отворио нову фабрику у Кикинди, присуствовао је отварању велике инвестиције у Новом Саду… у Срему је више пута боравио код покретања неких инвестиција. Тако да, када погледате, ту посвећеност развоју свих делова Србије, Александар Вучић и влада коју води су делом показали у претходном периоду те је ово потпуно логичан наставак такве политике – нагласио је Миленко Јованов.

Дневник /А. Савановић

http://www.dnevnik.rs/politika/razvoj-vojvodine-bez-trzavica-i-provokacija