Припрема...

25. септембар 2016.

Ребалансом покрајинског буџета ни динар за ВАНУК


Ребалансом буџета Војводине није предвиђен ни динар за финансирање Јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК).

О формирању те установе одлуку је донела Скупштина Војводине почетком јула прошле године уз жестоко противљење тадашње опозиције. Установа, међутим, није регистрована до данас, а није донета ни одлука о њеном гашењу јер, како објашњава шеф посланичке групе Српске напредне странке, владајуће у Скупштини Војводине, Миленко Јованов, не може нешто да се угаси кад у формално-правном смислу никад није ни настало. Покрајински парламент може само да констатује да ВАНУК не постоји.

– Пре свега је важно рећи да ВАНУК није у формално-правном смислу никад ни настао – наводи за „Дневник“ Јованов. – Та творевина није регистрована. Осим тога што не постоји, нема ни правни основ настанка. Нема органе и није била финансирана ни у претходном буџету, тако да је остало да се види да ли ћемо све то и формално констатовати и тако ставити тачку на ту играрију претходне власти.

Дневник/ Е. Марјанов