Припрема...

5. септембар 2014.

Реформисати јавна предузећа


78989_kikinda--d.bosnic_orighЗадовољни смо што је нешто што је потекло као наш предлог, додуше модификовано, сада прихваћено. Не ради се о холдингу, то могу да причају само они који не знају шта је холдинг. Овде се ради о томе да ће се направити ново јавно предузеће које ће објединити све инвестиционо-комуналне послове, као и наплату за то. Значи, на једном месту ће бити и изградња канализације и наплата за то, изградња водовода и наплата, као и све остало.

Све се то ради за добробит грађана, јер неће бити расцепкан јавни сектор, да се не зна ко је за шта одговоран. Једна фирма ће бити одговорна за све ствари које се тичу комуналне инфраструктуре у граду, било да се ради о водоводу, канализацији или било чему трећем. Верујем да ће то предузеће бити ефикасније, да ће у свом сопственом оквиру решавати у смислу комуникације два јавна предузећа.

До сада су два јавна предузећа комуницирала по принципу да ли су директори међусобно у добрим односима или не, као и из које су политичке опције. Дакле, грађани ће се заштитити од таквих препуцавања. Оно што је за грађане најважније знаће се ко је одговоран. Сад врло лако може да вам се деси да цео дан проведете трчећи од шалтера до шалтера и да ништа не урадите. Падне дрво и нико не зна ко је одговоран. За један део је одговорна Дирекција за изградњу града, за други део Комунално, за трећи Зеленило. Сад поделљене одговрности нема и тачно се зна ко је одговоран за неки пропуст уколико до њега дође. То су сасвим довољни разлози да се такав један предлог подржи.

Оно што је наш тав јесте да радници морају да се заштите у највећој могућој мери и да пробамо да сачувамо што већи број људи. Са друге стране не можемо да окрећемо главу пред чињеницом да у јавним предузећима има вишкова, као и људи који примају плату, а ништа не раде. Треба раздвојити жито од кукоља. Не може се генерално причати о томе како у јавним предузећима нико ништа не ради, јер то није тачно. Треба проначи људе који хоће поштено да раде свој посао и поштено остваре своју зараду.

Што се тиче самих директора, искрено речено, не знам шта се планира са њима. Да ли ће бити директори сектора или нешто друго то не бих могао да кажем јер нисам ни видео како ће изгледати сама структура предузећа. Мислим да су директори у овом тренутку потпуно неинтересантни. Кога брига шта ће бити са њима осим њих самих.

Убава Ђого, Жељко Бодрожић/Кикиндске