Припрема...

27. децембар 2022.

Реплике Јованова узбуркале страсти у Скупштини


Посланици власти и опозиције дискутовали су тако да је опет била потребна краћа пауза за смиривање страсти

Расправу у појединостима о законима који треба да омогуће досадашњи начин финансирања РТС-а и РТВ-а, посланици Скупштине Србије искористили су и јуче за полемике о стању у овим медијским кућама, али и о медијима уопште, о акциденту у Пироту, минихидроелектранама, уз уобичајену размену увреда. Дискутовало се тако да је опет била потребна краћа пауза за смиривање страсти.

Шеф посланичке групе ДС-а Зоран Лутовац искористио је амандман да прочита замерке на рад РТС-а, наводећи да је то „приватни сервис Александра Вучића“. Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов, је, између осталог, рекао да „када грађани виде Лутовца на РТС-у, треба да знају да га је Вучић ту послао, пошто, по њему, Вучић одређује ко ће да гостује”.

Јанко Веселиновић (Уједињени – ПП) говорио је о томе шта би све требало да буде на РТС-у, када би он био јавни сервис, истакавши да би вести требало да почну, између осталог, овако: „Драги гледаоци, од Нове године ће све поскупети.“ Јованов му је рекао да су „грађани су могли да виде, како би Веселиновић новинарима диктирао и теме, њихово би било само да то прочитају, тако изгледа слобода медија по њему.”

Срђан Миливојевић (ДС) послагао је фотографије, између осталих, убијеног премијера Зорана Ђинђића и убијеног лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, оптужујући власт за то. Истакао је: „После 20 година, по степену организованог криминала, Србија је прва у свету, ово је слика напредне Србије коју не можете да видите на РТС-у.“ Председник парламента Владимир Орлић му је пар пута рекао да води рачуна шта говори, а Миленко Јованов је казао да је „срамно што се користите мртвим људима, од чијих породица нисте добили дозволу да их помињете“. Казао је: „Манипулише мртвим људима, не би ли зарадили који лајк, твит или место у њиховим таблоидима.“

Јованову је све време добацивао Александар Јовановић Ћута (М-3), па му је поручио: „Ћуто, никакву реплику с тобом нећу, док ми не објасниш како унесеш вињак у Скупштину, и кад пре га умлатиш, а тек је 11 сати. Само ми реци како га унесеш, поред оноликог обезбеђења, полиције и опреме на улазу, а ти сваки пут унесеш флашу вињака и правиш хаос овде.”

Јованов је казао да је увек задовољан кад су политички противници незадовољни њиме, а потом читао мејл који је, како је рекао „упутио Александар Јовановић Ћута Министарству енергетике са називом: „Документација за минихидроелектрану Темска, Стара планина“. Навео је и одговор Министарства и додао: „И тако се борац против стављања река у цеви, борио да добије мини-електрану“. Додао је и да је тражио од Александра Вучића да помогне.

Јовановић је одговорио: „Tо што држите у рукама је један од десетина захтева које сам слао министарствима за разне локације малих хидроелектрана, да бих видео какав злочин спрема Зорана Михајловић према рекама. Ја се инвестицијама не бавим, то је чиста лаж“. У сали је настао општи смех, а Јованов му је одговорио да се таквог нечега нико не би сетио: „Значи заспете Министарство захтевима, да видим шта ће они да раде, па идем да блокирам, па ви сте геније. Па, зар стварно мислите да ће неко у то да поверује!? Човече, није срамота рећи – хтео сам да градим минихидроелектрану, нисам добио дозволу, па сам кренуо да их рушим. Нема протекције код Вучића, није вам помогло ни то што сте у свом крају оснивали СНС“.

И Радио-телевизија Војводине тема полемике

Објашњавајући зашто је против предложених решења о финансирању РТС-а и РТВ-а, Ана Орег (ПСГ) казала је да „РТВ емитује програм на седам медијских платформи и 16 језика, али ни на једном од тих језика грађани не могу да добију праву информацију“. Посебно се осврнула на програм на мађарском језику, наводећи да ниједном није могла да гостује у предизборној кампањи и додала: „Главни уредник радија на мађарском језику постао је члан Националног савета СВМ-а, волела бих да ми објасните како то није сукоб интереса. Потпредседница СВМ-а и покрајинска секретарка избацила је новинарку РТВ-а са списка добрих Мађара, само зато што се усудила да постави питање овде присутном Балинту Пастору о подизању споменика невиним жртвама 1944–1945. године“.

Миленко Јованов (СНС) казао је да му је „дирљиво кад представници режима, који је за председника Програмског савета РТВ-а ставио Драгослава Петровића, који је 2000–2016. године био извор и утока свега што се у Војводини догађало“. Додао је: „То није био утицај на медије, при том нико из СНС-а није ни на каквој позицији у РТВ-у. Прозивате СВМ и СНС, а два места од вас седи колегиница, на истој листи сте били, која је посланик и уредница у РТС-у, покажите принципијелност, затражите оставку.“

 

Пише: М. Чекеревац