Припрема...

31. мај 2016.

РТВ: Нема говора о чисткама унутар СНС


БЕОГРАД –Нема говора о томе да су се на протеклој изборној скупштини Српске напредне странке (СНС) догодиле чистке, оне се везују за неке другачије режиме, у другим државама, а сви људи који су били на позицијама потпредседника Главног одбора су изабрани у Председништво странке и они ће кроз то Председништво и даље утицати на политику СНС и спроводити је, изјавио је новоизабрани потпредседник странке Миленко Јованов.

Јованов је, гостујући у емисији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине, изјавио и да се о некаквој промени политике Српске напредне странке није ни разговарало, те да неће бити дистанцирања од Републике Српске, увођења санкција Русији, нити признавања независности самопроглашеног Косова.

Јованов је рекао да је свако од присутних у суботу имао прилику да изнесе евентуално неслагање са избором њега, али и осталих чланова на нове страначке функције, те да је СНС демократска по свом начину функционисања.

„Чињеница је да потпредседници Главног одбора нису именовани, него су бирани појединачно, а о свакоме је могло да се расправља“, истакао је он.

Осврћући се на нека запажања да је једини незамењив остао председник странке, Јованов је напоменуо да је Александар Вучић добио поверење више од 1,8 милиона гласача и да је Србији, после дуге спирале пораза, донео конкретне победе и подигао економију на ноге.

Објашњавајући због чега су замењени људи у врху странке који су били у напону политичке снаге, потпредседник напредњака каже да је његова странка на историјској прекретници у српском политичком систему показала да може на такав начин, какав је спроведен, раздвоји државне и страначке функције.

„То је доказ да је урађено нешто што је нормално, јер како другачије направити смену генерација. Ви сада имате СНС као пример нечег новог, у смислу ове промене, а имате и неке друге странке, коју су добиле од пет до седам одсто, па им то није разлог да размисле да ли треба да остану на својим позицијама“, указује он и додаје да се СНС у зениту популарности преиспитује како да буде још боља и како да људи у влади буду посвећени послу којим се баве, а не растрзани.

Коментаришући чињеницу да су од шест потпредседника изабрана четири, Јованов каже да ће критеријуми за два упражњена места бити рад, посвећеност и резултати, а да ће Главни одбор бира решавати ово питање када председник странке буде предложио кандидате.

Јованов се посебно осврнуо на улогу Демократске странке у извршној власти у АП Војводини и рекао да неко мора да одговара за 16 изгубљених година, као и чињеница да су демократе сишле са власти само један део одговорности – политичке.

„Наша политика и наша жеља је да се грађанима Србије објасни како је уништена Развојна банка Војводине, шта се дешавало са Тесла банком, како су додељивана средства“, истиче он.

Јованов је подсетио на ситуацију када је због градње неких објеката у Белој Цркви привођен бивши директор Фонда за капитална улагања, где није било јасно шта се финансирало и зашто је новац исплаћиван унапред .

„То нису мале паре, ту се ради о реду величине милијарду евра. Фонд за развој је потрошио око 200 милиона евра, Фонда за капитална улагања око 850 милиона евра, фонд Драгослава Петровића око 30 милиона, и када тражите да видите шта је урађено, ви не видите ништа“, наводи он.

Јованов напомиње да намера Српске напредне странке није да се бави истрагама, већ да и да види о чему се ту ради.

„Док не уђете у папире ви не можете да имате увид у то шта се све дешавало. У Кикинди смо знали да локална власт на челу са ДС не ради добро, али нисмо имали појма да су задужили град за 750 милиона динара, да је пола буџета за наредну годину већ потрошено, да су остављена толика дуговања“, каже он.

Јованов каже да не зна да ли ће и какво ће задужење имати у покрајинској власти, да ће нова Скупштина Војводине бити конституисана у четвртак, а да ће до 15. јуна бити одржана седница на којој ће бити изабрана нова Покрајинска влада.

Коментаре да је Вучић у врх странке изабрао „младе људе који ће бити послушнији“ Јованов није желео да коментарише. Он је истакао да се нико, па ни страни амбасадори, неће бавити Српском напредном странком осим њених чланова.

„Док Вучић води Владу Србије неће бити увођене санкције Русији, неће бити призната независност Косова, неће бити диктата из страних амбасада. Са друге стране, ја немам проблем са тим да људи који раде у амбасадама остварују интересе својих земаља, али оно што ме је привукло СНС-у је то што је Вучић доказао да је могуће водити избалансирану политику у интересу Србије“, објашњава он.

Јованов додаје да се о некаквој промени политике у СНС није ни разговарало, да неће бити никаквог дистанцирања од Републике Српске, те да је Вучић уочи протеста у Бањалуци показао да му је стало до РС, да се она сачува од дестабилизације.

Јованов каже да син председника Србије Радомир Николић није разрешен функције, већ да је на функцији члана Председништва Српске напредне странке, а да није на челу Извршног одбора због функције градоначелника Крагујевца, на којој ће очигледно бити. Додао је и да је досадашњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић добио рок у коме ће припремити свог наследника за наредни период.

Око Вучићеве изненадне посете Москви и сусрета са руским председником Владимиром Путином, уочи формирања нове Владе Србије, Јованов каже да начин на који Вучић функционише не дозвољава да било ко има утицаја на његове одлуке.

„Све велике силе имају интересе на Балкану, што је легитимно, али за нас је битно да интерес Србије буде оно што је најважније. Самим тим што је та посета била трећа вест на јавном сервису Србије говори о томе да то питање није толико важно“, сматра он.

Потпредседник СНС каже да не зна да ли ће Социјалистичка партија Србије бити део нове Владе, те да то што СНС разговара са различитим странкама, не значи да ће са њима и да прави владу.

За идеју да се у наредном периоду подигне споменик убијеном председнику Владе Србије др Зорану Ђинђићу Јованов каже да је добра, да су демократе пропустиле шансу да то ураде, а да напредњаци само желе да Србија буде нормална и уређена земља.

Извор:

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/jovanov-nema-govora-o-cistkama-unutar-sns_723409.html