Припрема...

15. август 2013.

На изборе јер са Статутом Војводине пада цео систем


dnevnik_160408Статут Војводине, који је пред Уставним судом, до коначне одлуке најављене за крај године поново је покренуо полемику највеће опозиционе Српске напредне странке и владајуће Демократске странке у Покрајини о томе мора ли тај догађај бити “окидач” за ванредне покрајинске изборе.

Напредњаци такав исход очекују, а демократе га сматрају “политикантством”, док у Демократској странци Србије, која је покретач целе приче о Статуту пред Уставним судим, тумаче да покрајинска власт због очекиваног оспоравања тог акта нема формалну обавезу да распише изборе, али да би “истог момента” морала да поднесе оставку јер би, уз већ неуставне одредбе Закона о надлежностима АПВ, пао цео систем.

– Формално гледано, то што би Уставни суд Србије евентуално прогласио Статут Војводине неуставним није разлог за изборе – каже за “Дневник” портпарол Покрајинског одбора ДСС-а Миленко Јованов, посланик у Скупштини Војводине. – То не пише у било којем акту. Чак је и републичка власт доносила неке законе који су проглашени неуставним па није било избора. Проблем је у томе што ће, ако основни правни акт Покрајине буде проглашен неуставним, то значити да су неуставна сва покрајинска тела и све што се тиче неуставних одредби. Читав низ аката, покрајинских скупштинских одлука, цео систем пада у воду јер је темељ неуставан.

Тај темељ је, по његовим речима, Закон о утврђивању надлежности АПВ, за чијих више одредаба је Уставни суд већ утврдио неуставност. А ако се то деси и са Статутом, додаје он, имаћемо комплетно неуставно стање.

– Зато мора да дође до избора, а покрајинска власт, која је довела до тог стања и тврдила да Статут није неуставан, мора да оде и мора да изађе пред грађане – рекао је Јованов.

Он је истакао да су у покрајинској власти “већ доказани прекршиоци Устава” – доказани, каже, захваљујући ДСС-у који је покренуо питање уставности Закона о надлежностима Војводине.

– ДСС је једина политичка странка која никада није посумњала у то да су тај закон и Статут неуставни. Једини смо поразили Пајтићев режим, и то у области која је њима најважнија. Спречили смо подржављење Војводине које је започето Статутом па Законом – навео је портпарол Покрајинског одбора те партије.

У случају да Уставни суд оспори војвођански Статут, а то се, додаје он, може очекивати с обзиром на то шта се десило са Законом о надлежностима, “свако ко држи до правног поретка и демократских вредности истог момента би морао да поднесе оставку”.

– Али ако им је пука власт циљ, наставиће да је обављају. Они и сад одлуку Уставног суда о Закону о надлежностима не извршавају већ је извргавају па тако уместо ВАНУ, чије финансирање је оспорено, имају научно друштво, а представништво у Бриселу, за које је такође утврђено да није у складу с Уставом, називају истуреним одељењем за европске послове – навео је Јованов, и додао да покрајинској власти “очигледно не пада на памет да извршава судске одлуке”.

По његовим речима, ДСС је раније позвао на писање новог статута Војводине, али се покрајинска власт на то није одазвала.

– Они сад оспорене одребе Закона о надлежностима минимализују па кажу да је то само три одсто укупних одредби. А зашто су, ако је то тако, у првом маху одлуку Уставног суда назвали антицивилизацијским насртајем на аутономију Војводине? Зашто су реаговали тако бесно и бахато? И зашто сада ту “минимално” оспорену одлуку не спроводе? – пита Јованов.

Покрајинска власт је, сматра, “приграбила” надлежности и “извршила упад у републички систем”, због чега је, истиче, из темеља уздрмана.

– Ако се то деси и са Статутом, остају чардак ни на небу ни на земљи, па се поставља питање: извините, на чему почива та ваша аутономија, на неуставним актима? – каже Јованов.

“Годинама лагали грађане у очи”

Посланик Јованов каже да председник Скупштине Војводине и СВМ-а Иштван Пастор спроводи оно што председник Покрајинске владе Бојан Пајтић жели, подсећајући на то да је Пастор после одлуке Уставног суда да оспори више одредби Закона о надлежностима Покрајине рекао да се решења могу тражити у уставном оквиру под другим називима.

– Пастор хоће да промени шију у врат, као да се ништа није десило. Да би остварили оно што Пајтић хоће, морао би да се мења Устав, али пошто знају да то не може, онда уваљују кукавичје јаје. Мењају форму, уместо суштине. То је оно што је за нас ненормално – рекао је Јованов.

Он је упитао с којим легитимитетом ће покрајинска власт наставити да функционише.

– Четири године сте лагали грађане у очи да су Закон о надлежностима и Статут Војводине у складу с Уставом, а сад кажете – у реду, “пуј-пике не важи” и настављате, избегавате одговорност. Који ту легитимитет постоји, ко су ти људи који тако представљају грађане и своју политику? – пита посланик ДСС.

С. Ковачевић/Дневник