Припрема...

11. јун 2014.

Сад смо гласали за предлог ЛСВ и никад више


3Поштовани председниче, даме и господо посланици, са већим или мањим легитимитетом, мени ове дискусије представника две преостале странке владајуће коалиције које нису потписале ову иницијативу делују некако као оно „ћерку кара, снаји приговара“, уствари они све време гледају на ову страну, а обраћају се тамо, и то је врло интересантно. Дакле, гледају у опозицију, а обраћају се Лиги. Ја ћу се обраћати тачно ономе коме говорим.

Ми ћемо подржати ову одлуку данас, зато што је сматрамо једном одлуком мање-више техничке природе, како ће у Војводини да се бира 120 представника. Није тачно да ће политичке странке на било који начин да изгубе свој монопол који имају, јер се ту поставља неколико питања, уколико желите да причате о утицају политичких странака на то ко ће да седи у овој Скупштини. Прво питање, ко кандидује? Кандидују политичке странке. Ко плаћа кампању? Плаћају политичке странке. Па, немојте ми онда рећи да ћемо тиме што ћемо да променимо систем избећи утицај политичких странака.

Оно што не подржавамо и оно што је мене прилично изненадило, господин Богарошки је наводио сада за нешто што је речено да је увредљиво. Мене је увредило јучерашње излагање председника његове странке, јер се стекао утисак да је читав овај поступак започет да би се двема преосталим чланицама коалиције показало како, ето, може да се окупи већина без њих, а онда успут провуче се да тој странци припада место председника Скупштине које они нису добили, па се онда провуче и место Секретаријата за пољопривреду у неким причама, ваљда да се настави са изградњом оних виртуелних салаша који су тако лепо радили својевремено. И ту је проблем.

Ми ћемо данас подржати ову одлуку, зато што смо је потписали, али ни једну сличну убудуће нећемо потписивати, нити ћемо у томе учествовати, јер ми у вашим унутар аутономашким обрачунима не желимо да учествујемо и ни на чију страну у томе да стајемо. Никоме тас на вагу да претежемо, то радите сами између себе. Баш ме брига ко ће вам бити председник Скупштине у коалиционом договору, ко ће бити у секретаријату за ово или за оно, то је ваша ствар.

Што се тиче баденског система и амандмана господина Новаковића, по мом личном мишљењу, бавио сам се нешто изборним системима на пост дипломским студијама, то је најпоштенији изборни систем који може да има једна територија, али ме интересује како вам све те генијалне и добре идеје падају сада на памет. Што сте ближи паду с власти вама све паметније ствари падају на памет, не говорим вама лично (обраћа се посланику Новаковићу), него се односи на власт. Када паднете са власти ми ћемо за све да гласамо што ви предложите, јер је то све толико добро да је просто невероватно. Даћу вам паралелу, Демократска странка Србије када је формирала прву владу 2004. године, у децембру су били избори, мислим да је јануара конституисана Скупштина, у фебруару негде је већ донет закон о изборима народних посланика, и измењен закон, тако да се мањинама даје природни праг. Тада су мањине ишле разједињено, једна је била коалиција Чанак, Каса, Љајић, која није прешла цензус, остали нису били ни близу парламенту. Нису мањине за то рекле ни хвала, ни не треба да кажу, ми смо то радили због Србије, а не због мањина, јер немогуће је оставити један број људи незаступљен у Републичкој скупштини, а имају релевантно мишљење. То се ради на почетку мандата, ако хоћете да мењате одлуку, сада сте се сетили баденског система који сте предлагали на локалном нивоу, на републичком нивоу за време министровања министра Марковића, имали сте већину да га спроведете овде без икаквих проблема, али ево, сада је стигло на ред.

Ми не можемо гласати за ваш амандман, господине Новаковићу, не зато што није добар, напротив, него зато што није целовит. Он се не односи на чланове, на читав низ чланова ове одлуке и уколико бисмо га усвојили, могло би се десити да ви сутра изгубите већину, неко се сети да иде на изборе и ми не можемо да спроведемо изборе, јер је неспроводиво због вашег амандмана, али ево, дајем вам предлог да напишете комплетну измену одлуке, у складу са баденским системом, ми ћемо то подржати и потписом и гласати за то, осим уколико не буде опет неко надгорњавање ваше сад са Лигом, као контрамеру да имате.

Што се тиче амандмана које су подносили сами предлагачи на текст, па то смо научили од Владе Војводине. Влада Војводине мало-мало, па поднесе амандмане на сопствене текстове, тако да не видим што је то сад толико страшно, ако то раде и сами посланици.

Дарко Бађок, кандидат за посланика у Скупштини АПВ, на билборду са Александром Вучићем

И, на крају, што се тиче легитимитета, па знате и сами како сте поделили ових 60 изборних јединица, који је био начин и који је био мотив. Тачно се знало, отприлике, ко у којој може да победи и тако сте и правили изборне јединице, па смо дошли дотле да Сремска Митровица има једног представника, иако има статус града, што је потпуно непримерено. Дакле, лош је овај систем из више разлога.

То, да људи гласају за кандидата појединачно, именом и презименом, па можда у теорији, а у пракси ви сами показујете да то није тако, јер да је тако, не бисте правили билборде и летке у загрљају са Бојаном Пајтићем или Борисом Тадићем на прошлим изборима, а то је био случај. И, не би на овим изборима, на пример, у Зрењанину, кад су били поновљени, господин Бађок није ту, изабран је тако, по већуинском моделу, а на билбордима његова слика и слика Александра Вучића, тако да то баш и није тако, као што причате када је већински систем у питању, али у принципу, оно што сам хтео да кажем, то је да ћемо одлуку подржати, за ваш предлог смо отворени за разговор, а убудуће у овим надгорњавањима унутар саме коалиције нећемо учествовати. Хвала.

ЗАШТО ЦЕНЗУС ТРЕБА ДА БУДЕ 3%

Предлог првог амандмана односи се на то да се изборни праг, као корективни фактор, спусти на 3%. Наиме, ми смо данас цео дан слушали у расправи ето мале општине ће остати без представника. Ради се о општинама на којима изађе да гласа можда шест, седам хиљада људи. То се представља као велика трагедија и велики проблем ове Скупштине, њене репрезентативности, иако се после заборавља да тај посланик, када дође овде, без посланичке групе не може да уради ништа, јер сте такав Пословник направили, да без посланичке групе не може да предложи скупштинску одлуку, не може да уради ништа, па не знам ни како ће остварити та своја права која наводите да ће да оствари.

С друге стране, изборни праг од пет посто, који је постојао и који ће наставити да постоји уколико се не прихвати амандман, ће искључити, по садашњим резултатима избора, од 2004. године до данас, између 30.000 и 45.000 бирача. Мислим да су четрдесет и нешто на овим изборима имале листе које нису ушле у парламент, 37.000 је листа Г-17 имала 2004. године, није ушла у Парламент, прва испод црте је била.

Долазимо у једну потпуну колизију, што се тиче аргументације, уколико је аргументација та да је битно да буду сви представљени. Дакле, између 30.000 и 45.000 бирача, то је отприлике један цео град, цела једна општина која гласа за једну политичку странку. Са те стране мислим да би било упутно, имајући у виду величину изборне јединице, односно Војводине као једне изборне јединице, тај број гласова и број 30.000 до 45.000, који се односи на укупан број бирача у Војводини, на ситуацију да су овде бирани посланици које је подржавало пет, шест, седам хиљада грађана, мислим да би било заиста непримерено да дозволимо да једно, по мом мишљењу, релевантно политичко опредељење, ма какво било, не буде заступљено овде у Скупштини, иако има релевантну подршку. Дакле, подршка између 30.000 и 45.000 људи на нивоу Војводине јесте релевантно. На то се односи први амандман.

Други амандман је само, да не бих дошао у замку у коју је упао господин Новаковић, да не би неко рекао да први амандман не може да се оствари зато што није решен други, други је само техничког карактера – да се наредни члан усклађује са овим претходним, односи се на чл. 47. и 48. Предлога одлуке. Ако постоји пословничка могућност, ако овај први амандман не добије довољну подршку, одмах да кажем да овај други повлачим, да тако скратимо, да не морамо да гласамо два пута, ако то може. Ако може онда тако тумачите. Хвала.