Припрема...

14. мај 2015.

Скандалозан извештај Покрајинског заштитника грађана


Колега Будаков је рекао да је Извештај написан на неких 130-140 страна. Оно што је проблем са овим Извештајем, то је да је мање од 15 страна овог Извештаја везано за надлежност Покрајинског омбудсмана. Нажалост, ни овде се Статут, који је донет овде од стране убедљиве већине, не поштује, уопште се не обраћа пажња на то шта је надлежност, па нам чак Омбудсман овде за говорницом, односно Заштитник грађана – омбудсман, каже како и није потребно да се нешто много држе онога што им пише у надлежностима, зато што су јако широки појмови, они којима се они баве.

Ја сам заиста запрепашћен оним што сте написали у уводу. Колега Будаков је један старији, фини господин, па је у обланде завио оно што треба да вам се каже, али ово је не ван ваших надлежности, него је ово ван надлежности било кога ко се не бави директно политиком, па чак и они који се баве политиком. Ви да коментаришете одлуке Уставног суда?!

Ви да тврдите да одлуке Уставног суда рађају угроженост код грађана, да ће бити укинута Војводина? Одакле вам ти подаци? Покажите ми, инсистирам на томе да ми покажете истраживање које сте радили и да ми покажете информације на основу којих сте формирали тај став, који сте уписали у ваш Извештај. На основу Вашег личног утиска? Јесте тако формирали став? Чини Вам се, јавило Вам се, сањали сте? И јављате се, дали сте читаво поглавље – ваши наступи у медијима. Па шта сте Ви, портпарол, или сте Омбудсман?

Кажете овде – Инциденти у Војводини нису случајни. Значи, намерни су. Намерни су, јел` тако? Ако нису случајни, ја не знам шта је алтернатива него намера. Ко стоји иза тога? Рекли сте, цитирам Вас – претпостављате да иза те деце неко стоји. Ко? Одговорите Скупштини која Вас је бирала – ко стоји иза тога? Или престаните да измишљате у јавности. Онда престаните да измишљате, износите своје претпоставке. Ако не знате ко стоји, онда немојте то ни да говорите.

Кажете даље – У Србији има 200.000 људи оболелих од Алцхајмера. Какве то везе има са вама? Јесте ли ви задужени за Војводину или за целу Србију? Јел` ви имате ограничење у неком функционисању или, једноставно, шта Вам падне на памет, Ви коментаришете? Изађете ујутру на сајт, да прочитате шта има од вести – аха, 200.000 људи од Алцхајмера болује, па дај да ја то прокоментаришем, мало да будем у медијима, да попуним једну страну у Извештају.

Даље кажете – Грађани губе поверење у институције. Каже, поводом Међународног дана људиских права, да је свесна да грађани суочени са мноштвом проблема губе поверење у институције. На основу чега? На основу чега сте изнели ову тврдњу? Ко вама даје за право да ви износите овакве тврдње, без икаквог истраживања? Платите истраживање и онда кажите – ево, по истраживању, толики је узорак. Грађани губе поверење. Ви паушално износите оцене које Вам падну на памет и то стављате у Ваш Извештај, које немају везе са Вашом надлежношћу, никакве. Поводом Међународног дана људских права да сте рекли да су угрожена нечија људска права, да то је Ваша надлежност. Поводом Међународног дана људских права Ви причате како људи губе поверење у институције. Па није то међународни дан поверења у институције. Ви причате буквално шта год Вам падне онако тог дана на памет, Ви изјавите и кажете – то је то.

Позивам Вас да ми дате конкретно одговоре на питања која сам Вам поставио – која сте истраживања радили, на основу чега сте изнели тврдње? Ако Ви своје тврдње формирате на основу медијских шпекулација, натписа, текстова итд, то је Ваше право, али не можете да их износите као Покрајински омбудсман. Можете да их изнесете као Ви лично, именом и презименом, и да кажете – ја то мислим. Искрено речено, чисто сумњам да би баш било брига било кога у Србији шта Ви лично мислите. Али кад то каже Омбудсман, онда има другу тежину, а Ви намерно не водите рачуна о томе, намерно радите оно што вам није надлежност и намерно излазите из оквира који Вам је дат Статутом и бавите се стварима за које нисте надлежни.

О томе шта и како коментаришете, сами сте рекли у Вашем Извештају, али основе и информације на основу којих коментаришете ја Вас молим да ми дате, да бих могао да знам на основу чега Ви тврдите све што тврдите.

Извод из стенографских бележака са 41. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 28. априла 2015. године

ИЗВЕШТАЈ ПОКРАЈИНСКОГ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА-ОМБУДСМАНА ЗА 2014. ГОДИНУ