Припрема...

17. март 2015.

Скинути све тзв. симболе Војводине


„Усвајање традиционалних симбола је веома важно, јер се по први пут зауставља тренд започет 1945. године који се заснивао на фалсификовању и занемаривању српског карактера Војводине“, рекао је Миленко Јованов уочи седнице покријсинког парламента на којој се расправљало о традиционалним симболима покрајине.

http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=156864&videoID=905800

„Војводина јесте плод српске политичке идеје и српске политичке мисли и она данас јесте српска и у територијалном и у етничком смислу, али Војводина једнако припада и сваком Мађару, Румуну, Русину и сваком другом грађанину који у њеној земљи сахрањује претке и на њој подиже потомке. Зато је опасна и неистинита теза да је Војводина више мултинационална што је мање српска. То је теза којом се жели створити нови ентитет, коме су колико јуче били спорни Мађари – католици, а већ данас и српска традиционална обележја Војводине“ истакао је потпредседник Демократске странке Србије.

Скупштина Војводине, међутим, није данас усвојила одлуку о увођењу традиционалних симбола покрајине, јер су посланици Демократске странке и Нове демократске странке били уздржани, а посланици Лиге социјалдемократа Војводине били су против те одлуке.

„Након што вољом Демократске странке данас није усвојена Одлука о симболима, ДСС захтева да се са свих зграда и установа уклоне заставе и такозвани грбови Војводине, јер за њихово истицање не постоји никакав правни основ“ рекао је Јованов након гласања.

http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=156864&videoID=905802#

„У време када су усвојени ови тзв. симболи за то није било упоришта ни у Уставу, ни у омнибус закону, ни у тадашњем Статуту Војводине. Та застава и тај грб данас могу само да буду застава и грб владајуће коалиције у покрајини и не представљају ништа друго и никога другог“ закључио је потпредседник ДСС.