Припрема...

24. август 2016.

Спискали милионе за два минута


Не видим сврху расправа о томе треба ли Милошевићу подићи споменик и ко је на којој страни био до 5. октобра. Таква препирка, какву су имали и министри Дачић и Љајић, једнако је бесмислена као што би била и полемика о томе ко је био за Обреновиће, а ко за Карађорђевиће. Ово у интервјуу „Новостима“ каже Миленко Јованов, потпредседник СНС и шеф посланичког клуба те странке у Скупштини Војводине, а на питање могу ли те расправе да наруше односе у Немањиној 11, одговара:

– Не, али сви би требало да се окренемо будућности.

* Формирана је нова влада на челу са Александром Вучићем који је успео да успостави изузетно добре односе са ЕУ, Русијом, САД, Кином…

– Глас Србије се чује на све стране и прихваћен је као равноправан.

* Да ли се доказом равноправног саговорништва може сматрати и недавна Бајденова „ћушка“ властима у Приштини?

– Наравно. То је охрабрујуће. Приштина мора да испуни обавезе о формирању ЗСО и друге које иду Србима у корист.

* Које ће бити прве одлуке парламента Војводине на септембарском заседању?

– На једној седници усвојићемо одлуку о традиционалном српском грбу и застави, а на другој ћемо се бавити ребалансом буџета јер су наши претходници, на челу са Бојаном Пајтићем, оставили празну касу. Ништа од средстава која је требало да омогуће нормално функционисање Покрајине није остало. За 120 секунди потрошили су 120 милиона који су остали Покрајинској изборној комисији после избора, и који су били враћени у буџетску резерву. Потрошили су их на финансирање пројеката себи блиских људи или организација. Зато секретаријати не могу да предузму ниједну озбиљнију инвестицију.

* Да ли ће иницијатива о Закону о имовини Војводине кренути из покрајинског парламента?

– Превише се потенцира питање предлагача закона. Важније је да после пуно времена имамо апсолутно сагласје на релацији република – покрајина, чиме нису могли да се похвале наши претходници из ДС ни када је њихова странка владала на оба нивоа. Ми га сада имамо по питању шта је политика Србије и шта је политика Војводине у Србији. Сагласни смо да се донесе закон који ће бити добар за све грађане покрајине.

* Значи ли најава промене Устава и промену војвођанског Статута?

– Најпре да видимо хоће ли се Устав мењати и колико ће се новине односити на статус Војводине. Ако се буду тицале покрајине, доћи ће и до промене нижих аката – Закона о надлежностима и Статута.

* Да ли ће пример Горана Кнежевића који је поднео оставку на место члана Одбора директора у НИС-у следити и други министри?

– Тражили смо од наших функционера, чак и од оних који нису у сукобу интереса, да се определе за функције које желе да обављају и да се том послу у потпуности посвете.

* Увелико се лицитира хоће ли СНС подржати Томислава Николића ако се буде поново кандидовао за председника. Има ли СНС став о томе?

– Не видим чему лицитирање када нас од тих избора дели доста времена. Када то буде на дневном реду у СНС, изнећемо став у јавност.