Припрема...

27. јун 2016.

#SputnjikIntervju: Није Устав „шведски сто“


Да ли ће републичка влада бити сличног или истог састава као покрајинска? Зашто имамо протесте због Радио-телевизије Војводине и да ли ће се „војвођанско питање“ наћи на столу у Бриселу?

Један од новоизабраних потпредседника Српске напредне странке Миленко Јованов у интервјуу за радио и портал Спутњик каже да ће после избора Владе Војводине, сарадња републичке и покрајинске власти напокон бити боља.

Међутим, избегао је директан одговор на питање да ли ће републичка влада бити формирана по узору на покрајинску.

„После 16 година на власти, Демократска странка отишла је у опозицију након формирање покрајинске владе и то је важно за стабилност државе. Подсећам вас да је 2009. године ДС донела неуставни статут АП Војводине, што је у суштини покушај да се направи ’држава у држави‘. Године 2013. године усвајали су декларацију о тобожњој угрожености Војводине од Србије. Имали смо формирање Војвођанске академије наука и уметности, покушај прављења паралелних институција — од финансијских, па све до полиције. Људи нису свесни да је та ситуација у Војводини заправо била коришћена за дестабилизацију владе у Београду и целе Србије“, каже Јованов.

Саговорник Спутњика осврнуо се и на протесте у вези са РТВ Војводине — тврди да не види разлог због којег се они одржавају.

Питали смо га и како тумачи позив Маје Коцијанчич да се за Војводину што пре усвоји Закон о финансирању покрајине —Јованов каже да то не значи да се то питање сели у Брисел.

„То је био покушај претходне власти да војвођанско питање интернационализује, што је јако штетно за државу Србију. Што се тиче госпође Коцијанчич, не верујем да јој је Устав Србије — почев од преамбуле — једнако драг, и не мислим да је Устав ’шведски сто‘, па да са њега бирате шта вам се свиђа, а шта не. Не знам зашто ДС од 2008. до 2012. године није донела тај закон? Могли су то да ураде и до 2016. године јер су до тада, значи до ових избора, имали власт у Војводини. Тада на то није реаговао нико из ЕУ! Ако нису тада реаговали, нема разлога да то раде сада. Закон о финансирању Војводине јесте једна од тема о којој треба да се разговара — а да ли ће то бити пред покрајинском или републичком Скупштином, односно да ли ће формални предлагач бити покрајински или републички парламент, то ћемо имати прилике да видимо у наредном периоду. За сада је за СНС важно да политика која ће се водити у АП Војводини буде заснована на два стуба: како су трошене паре које су до сада одлазиле у Војводину, али и како да покрајинска влада покуша да оствари синергију са локалним, покрајинским и републичким органима, што до сада није био случај“, каже Јованов.

Са Миленком Јовановим смо разговарали и о томе када ће бити изабрана још два потпредседника странке, као и да ли је његовим избором за шефа посланичког клуба у Скупштини Војводине већ прекршено тек постављено правило у СНС-у — да се државне функције одвоје од страначких?

„Скупштина је законодавна власт, покрајинска је регионална, тако да у том смислу, у том контексту, нема проблема. У странци смо хтели да раздвојимо извршне и страначке функције, пре свега да би сви могли, на дневном нивоу, боље да обављају своје послове“, објашњава наш саговорник.

Нема никакве потребе да се Демократска странка и њени сателити брину о томе када ће Влада Републике Србије бити формирана, јер то сигурно неће бити у поноћ, као када су они формирали своје владе, већ у законском року и у складу са Законом.

Очигледно да су Пајтић и компанија већ спаковали кофере, седе у купаћим гаћама и брину да им не пропадне брчкање, јер је јасно да је једини проблем лажних демократа и осталих новодосоваца када ће кренути на годишњи одмор на Малдиве, Брионе, Миконос и остале луксузне дестинације.

Још би било лепо и да обавесте грађане Србије да ли ће са собом на брчкање понети и паткице, или им оне служе само за праћакање на сувом.