Припрема...

3. јануар 2017.

Србија најстабилнија држава од Беча до Истанбула


За потпредседника Српске напредне странке Миленка Јованова у протеклој години је најзначајнији догађај био то што је Србија успела да, у једној турбулентној години очува стабилност и да економски напредује. У интервјуу за „Дневник” Јованов наводи да сви економски параметри показују да се Србија подиже и јача, а признања за српску економију стижу са разних страна, како из саме Србије, тако и из међународних институција.

– С друге стране, Србија је захваљујући стрпљивој и промишљеној политици Александра Вучића успела да сачува и политичку стабилност, како у самој Србији, тако и у региону, а сведоци смо да то није увек било лако. Србија је данас најстабилнија држава од Беча до Истанбула и зато је важно што данас и Војска Србије јача и што након 30 година стижу нови авиони, тенкови, хеликоптери, јер је и војно снажна Србија гарант очувања стабилности о којој говорим – каже.

* Шта очекујете од ове године?

– Очување стабилности и даље економско јачање Србије. Када погледате прошлу годину, тешко ћете наћи део Србије у коме Александар Вучић није отворио фабрику, пут, неку обновљену школу, болницу… Све су то показатељи да ствари, након дуго година, крећу на боље. Сада је потребно да радимо још више и да се још снажније боримо за успехе Србије, а не да, по нашем старом обичају, нешто започнемо са много приче и елана, а онда одустанемо на пола пута, јер немамо снаге да ствари истерамо до краја. Енергија, упорност и посвећеност премијера Вучића су гаранција да то овога пута неће бити случај и да неће бити одустајања док не дођемо до циља.

* Како коментаришете најновију изјаву лидера ДСа Драгана Шутановца о томе да Влада Србије не би требало дагледа кроз прстевеликим пореским дузницима, а да при том како је навеогуши мала и средња предузећа”?

– Ова Влада никоме не гледа кроз прсте и то је показала на великом броју примера, као и суфицитом у буџету, који је на крају 2016. износио 4,2 милијарде динара. Поред штедње и домаћинског понашања, тај успех је постигнут и бољом наплатом пореза и бољим спречавањем пореске евазије. То Шутановац или не разуме, или је тога свестан, па се по систему “што горе то боље” залаже да се у Србији порез не плаћа. Шта год било у питању, он је последњи који треба некоме да даје савете, а смешно је када испољава лажну забринутост за било којим малим привредником, јер само у сатовима, а по речима његових страначких колега, има много више него што ће неки од њих зарадити током радног века.

* Шутановац је раније упутио и писмо Европском парламенту и Савету Европе у којем је навео да јепарламентаризам у Србији у кризи и да су урушене институцијеКакав је вас коментар?

– Ради се само наставку политике коју су пре Шутановца спроводили Тадић и Пајтић, а то је да се у свакој прилици када оду ван граница Србије, тужакају на сопствену земљу у нади да ће, када их већ неће народ, добити симпатије неких страних центара моћи. Такво понашање више говори о њима, него о Србији, али нека они и даље траже по свету ко ће да их подржава, а Српска напредна странка ће и даље подршку за свој рад тражити овде, у Србији, од наших грађана и само ћемо њима полагати рачуне.

Шта би било кад би било….

* Када ће СНС објавити име свог кандидата за председника Србије?

– Као што је председник Српске напредне странке, Александар Вучић и најавио, негде средином фебруара.

* Аналитичари сматрају да је Томислав Николић и даље најозбиљнији кандидат СНС. али не треба искључити могућност да ће се на изборима премијер Вучић борити за функцију председника државе. Какав је ваш коментар?

– А шта Србија, или било који њен грађанин има од те предизборне комбинаторике медија, аналитичара, неких јавних личности, политичара…? Па нема нико ништа. Баш из тог разлога се Александар Вучић и Српска напредна странка свакодневно боре да учине нешто конкретно да грађани Србије живе боље, а Србија буде стабилна, модерна и успешна држава и то нам је много прече и важније од празног наклапања на тему шта би било, кад би било. Лично, много ми је важније шта ће о предстојећим председничким изборима рећи моје страначке колеге на седници страначких органа, него било који аналитичар и зато о овој теми желим да причам најпре тамо где је томе и место – на седницама органа Српске напредне странке, а тек након тога и у јавности.

Ержебет Марјанов / Дневник