Припрема...

17. април 2024.

Србија против насиља под гвозденом контролом једног човека


Шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Миленко Јованов оценио је данас, након нових разговора посланичких група о изборним условима, да опозиција не жели озбиљно да разговара о препорукама Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) уз оцену да и међу опозиционим посланицима има различитих тонова.

„Мени се чини да и онај ко крене ‘мекше’ и помирљивије да разговара у жељи да постигне неки компромис са представницима власти, добије врло брзо контра одговор од стране неких других представника. То је на првом састанку био случај са Радомиром Лазовићем и Мариником Тепић, када му је она рекла да може сам да долази да прича о ОДИХР препорукама и да она неће да долази. Онда видимо како као ‘беле лале’ дођу да разговарају“, рекао је Јованов.

Према томе ту има различитих тонова и то се може осетити, међутим, очигледно је, каже Јованов, да се они налазе под „гвозденом контролом једног човека“ који им вероватно уценама или претњама не дозвољава да кажу шта заиста мисле и да сви гурају у истом правцу, али они и сами не знају у ком правцу хоће да иду. „Прво је било 2. јун, па неће више 2. јун, хоће јесен, више није јесен, може и у децембру, и сад више не знамо ништа“, прокоментарисао је Јованов за Тан‌југ.

Према његовој оцени, данашњи састанак је био као и претходни у смислу да власт дође да разговара о препорукама ОДИХР-а, а онда представници „Србија против насиља“ дођу да отварају „десете теме“. „Онда се цео састанак своди на то да ми расправљамо о њиховим темама. Конкретно, они нас већ ево три недеље убеђују и објашњавају нам зашто ми треба њима да изађемо у сусрет и противно Уставу померамо изборе, скраћујемо мандате“, навео је Јованов.

Јованов је подсетио да је председница скупштине Ана Брнабић пре три недеље, као један од разлога зашто не жели да улази у то скраћивање мандата за 30 дана или како су већ тада тражили, рекла да може онда лако да се дође до тога да „сутра произвољно одредимо неки други рок за који ће се мандати скратити“. „И, ево, већ смо дошли до тога. Сада се тражи скраћење мандата за три и по године. Људима који су изабрани у децембру. Потпуно невероватно. Све се своди на то да они једноставно не желе озбиљно да разговарамо о препорукама ОДИХР-а. Ми апсолутно нисмо загребали то. Ми смо дошли у парадоксалну ситуацију, на шта сам ја као председник посланичке групе реаговао данас. Рекао сам да ми једноставно не желимо да учествујемо у реализацији њихових предлога, а да они сами не учествују у реализацији њихових предлога“, рекао је Јованов.

Он је објаснио да је предлог опозиције био да се формира комисија која ће да врши одређене претраге и истраге у бирачком списку. „Онда смо на основу тог предлога добили допис као посланичке групе да доставимо кандидате за чланове те комисије. И онда смо ми доставили имена, а они нису доставили имена. Дакле, они не желе да учествују у реализацији сопственог предлога“, оценио је Јованов.

Он сматра и да опозиција долази да се не договори. „Они нас завлаче, да се тако колоквијално изразим, недељама. Ми смо први састанак имали зато што нас је позвала председница Скупштине да разговарамо о препорукама ОДИХР-а. Када је почела да чита препоруку ОДИХР-а, они су зауставили и рекли не, не, не, нећемо о томе. Имамо наша три предлога. Онда смо разговарали о њиховим предлозима, од којих смо два прихватили. Онда су они рекли, добро је сад хајде да дамо паузу, па да ви прихватите и трећи“, рекао је Јованов.

Тај трећи захтев се, како је подсетио Јованов, тицао скраћивања или продужавања мандата, померање београдских избора, кршење Устава и друго. „Ми дођемо на други састанак, поново иста тема. Дођемо на трећи састанак, поново иста тема. Данас поново иста тема. Ми све време имамо исту тему. И кад кренемо у реализацију чак и онога што су они предложили на том састанку, контрола бирачког списка, разговор са медијима, ви немате одговор, они не учествују у томе“, рекао је Јованов. Како каже, не зна шта им је циљ и зашто одуговлаче по сваку цену.

Уколико се одлуче да бојкотују београдске изборе, одговорност је на њима, а на крају крајева, то би била и њихова одлука на коју их нико није натерао, закључио је Јованов.