Припрема...

11. април 2024.

Србија против насиља трећи пут минирала преговоре о изборним условима


Говорио сам на конференцији за медије у НСРС о томе како су представници коалиције Србија против насиља дошли данас на разговоре о изборним условима само да би напустили састанак и како нису желели да разговарају чак ни о сопственим предлозима.

„У име највеће посланичке групе желим да кажем да смо ми и даље расположени за разговор и да ћемо присуствовати састанцима, да на неки начин спустимо тензије у друштву и пронађемо решења која ће унапредити изборни процес“, рекао је Јованов.

Јованов је оценио да је „тешко водити дијалог ако са друге стране имате некога коме није до дијалога стало“.

 Шеф посланика је подсетио да су раније одржана два састанка, на позив председнице парламента Ане Брнабић, о применама препорука ОДИХР-а и да се тада опозиција држала својих теза, односно три захтева.

 „Тражили су да прихватимо све захтеве или неће да учествују у разговорима, а после кажу да то није ултиматум. Па шта је то онда?“, упитао је Јованов.

 Он је додао да су онда представници опозиције добили нову понуду везано за локалне изборе, а данас су се, како каже, враћали на то да сви избори буду одржани 2. јуна.

 „Није више тема ни бирачки списак, ни препоруке ОДИХР-а, ни слобода медија, само да ли ће сви избори бити 2. јуна или на јесен… При том, једни траже 2. јуна, други на јесен, ми чак немамо усаглашене ставове шта они хоће“, рекао је Јованов.

  Јованов је истакао да представници тог дела опозиција нису желели да разговарају ни о реализацији њихових предлога, да се формира комисија која би истражила бирачки списак, нити о медијима.

 „Данас су дошли да би напуситли састанак, да би напустили дијалог. Ово је трећи пут да је миниран састанак“, закључио је Јованов.