Припрема...

3. септембар 2016.

Српски грб од октобра

Вечерње Новости

СКУПШТИНА Војводине на седници 15. септембра усвојиће одлуку о коришћењу традиционалних српских симбола, а већ почетком октобра тај грб и застава биће истакнути на институцијама чији је оснивач покрајина. Они ће бити истицани упоредо са официјелним симболима које је 2004. године усвојила претходна покрајинска власт.

Традиционални симболи, грб из 1848. и застава из 1849. године, у мају 2014. су „уграђени“ у покрајински Статут, али бивша власт, предвођена демократама, није у парламенту подржала одлуку о примени тих симбола.

За усвајање те одлуке у новом скупштинском сазиву предвиђена је двотрећинска већина. Владајућа коалиција СНС-СПС-СВМ има 81, од укупно 120 посланичких места, подршку симболима најавила је и опозициона СРС, док ће ДС и ДЈБ бити уздржани, а ЛСВ ће гласати против.

– Нема сумње да ћемо имати двотрећинску већину, а у понедељак ће заседати Одбор за уставноправна питања који ће усвојити предлог одлуке о коришћењу тих симбола – каже, за „Новости“, Миленко Јованов, потпредседник СНС и шеф посланичког клуба те странке у Скупштини Војводине.

Јованов наглашава да ће ово бити прва правно утемељена одлука о покрајинским симболима, јер су пре 12 година ДС и ЛСВ усвојили идејно решење грба и заставе без икаквог правног основа и консултација са хералдичарима и историјом.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:623296-Srpski-grb-od-oktobra