Припрема...

11. август 2010.

Шта ће бити с` кућом?


Сведоци смо да су у протеклом периоду настале велике штете, узроковане падавинама и подземним водама. Због тога је локална власт формирала комисију која врши попис тих штета. Међутим, поставља се питање да ли ће, и ко ће икада ће надокнадити штету која је настала? Овде посебно желим да истакнем проблем који имају становници наше општине којима је вода поплавила куће. Мисмо обишли куће неколико породица у Иђошу и ситуација је заиста критична. Ради се о кућама од набоја у које је ушла вода и те се куће урушавају! Један број људи је напустио своје куће и склонио се код рођака, а неки на жалост, живе усвојим кућама у немогућим условима.

Ми зато питамо како општина мисли да помогне тим људима и да ли ће ти људи зиму дочекати ван својих кућа, а неки и под ведрим небом, пошто полако пролази и август, а нико од оштећених грађана још увек није добио ни новац ни грађевински материјал, како би санирао штету, нити има било каквих најава када ће се то десити.

Демократска странка Србије зато јавно позива представнике општинске власти да кажу оштећеним грађанима шта заправо планирају да ураде по овом питању и како мисле да помогну људима. Да ли су представници локалне власти договорили са представницима покрајинске и републичке владе било какву помоћ за људе чије су куће страдале? Овде желим и да подсетим да је влада Војислава Коштунице показала на који начин треба реаговати у случајевима оваквих непогода. То је показано и у Јаши Томићу, где су људима изграђене нове куће и на клизиштима по Србији, где се проблем решавао на исти начин, али и на многим другим местима где је људима у најкраћем могућем року омогућено да живе у својим кућама.

У вези са овим Демократска странка Србије поставља и питање рада председника месних заједница. Од људи из Иђоша смо чули сведочења о скандалозном понашању тамошњег председника МЗ, који не показује чак ни дозу људског разумевања за невоље у којима се налазе његове комшије. Ипак, ми не желимо да се бавимо питањем било чије личне културе и васпитања, али и те како желимо да се бавимо питањем како и на шта се троши новац пореских обвезника. Зато ће Демократска странка Србије на првој наредној седници СО Кикинда затражити расправу и тражити извештаје о начину на који председници месних заједница располажу средствима пореских обвезника, о томе ко врши контролу трошења средстава, када је та контрола последњи пут вршена и од стране кога, итд… Јер, ако је уведено ванредно стање због поплава, онда санирање тих штета представља приоритет број један. Све остало мора да буде у другом плану. Зато се и мора поставити питање да ли се сви локални функционери, па и људи који воде месне заједнице, придржавају тога, или се новац троши по личном нахођењу и личним афинитетима.