Припрема...

8. јун 2021.

Стеже се обруч око Србије


Председник Србије Александар Вучић упозорио је грађане да нас чека изузетно тежак дан и да нема случајности

Нимало лак дан за Србију. Након изрицања правоснажне пресуде некадашњем команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу, следи седница СБ УН, на којој ће бити представљен извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу. Нема случајности у политици, оцењују аналитичари, те додају да ће у истом дану окривити Србију да недовољно сарађује са судом у Хагу, а међународна заједница Србима ће још једном залепити етикету “злочинци”.

Наши саговорници наводе да је све ово део притисака на Србију око Kосова и Метохије с циљем да се позиција земље отежа и да резултат буде признање независности Kосова.

Потпредседник СНС Миленко Јованов у изјави за Објектив каже да је све ово део притиска на Србију око Kосмета.

– Наравно да није случајно и наравно да је Kосово и Метохија у питању… Председник Вучић недавно је најавио да Србију чека тежак период и да ће наша земља бити изложена жестоким притисцима. И то се сада дешава и манифестује на различите начине. Не верујем у случајности у политици, а посебно у међународним односима и мислим да је циљ да се позиција Србије отежа и да се постигне сагласност Србије са неким унапред припремљеним решењима – сматра Јованов. Kако додаје, они који стежу обруч око Србије не разумеју какав је Вучић.

– Једну ствар превиђају. Прво, председник Вучић није човек који се повлачи пред притисцима и који се притисака плаши. И друго, председник Вучић има плебисцитарну подршку грађана Србије за политику коју води. Та политика подразумева поштовање према свима у свету, па и према њиховим ставовима и интересима, али пре тога и пре свега, води рачуна и бори се за остварење интереса Србије – оцењује Јованов.