Припрема...

12. фебруар 2015.

Сукоб у најави око финансирања АПВ


2Осам година дуга политичка епизода о томе како уредити финансирање надлежности Војводине након што су оне 2006. године утврђене Уставом Србије наставља се ових дана најавом да ће покрајинска скупштина „већ у фебруару“ расправљати о нацрту закона о финансирању АПВ.

Потпредседник покрајинске владе Бранислав Богаришки рекао је да је основа том нацрту закона платформа Скупштине Војводне о финансирању АПВ из 2013. године која говори о оснивању пореске управе Војводине која би убирала све врсте пореза, изузев оних који припадају локалним самоуправама, а предвиђа и „одговарајуће учешће“ покрајине у ПДВ-у и акцизама, којим би се њен буџет пунио до износа гарантованог Уставом.

Ове идеје о начину прикупљања пара за покрајинску касу изазвале су новембра 2013. године праву политичку буру и платформа је оцењена као „антиуставни и противзаконит предлог који цепа порески систем Србије“.

Војводини је, како то често истичу у ДСС-у, једино у периоду њиховог мандата у републичкој власти стизао новац који јој је гарантован Уставом. Али са скепсом гледају на то како би покрајинска власт убирала ПДВ и акцизе, а републици враћала све оно што је изнад гарантованог, како то сугерише платформа о финансирању.

Да ли то значи, пита посланик ДСС-а Миленко Јованов, да би некада 30, 50 или 100 одсто тих пореза остајало Војводини јер Устав говори да буџет АПВ износи „најмање“ седам одсто у односу на буџет Србије, што значи да може да буде и више од тога. Чиме би онда биле финансиране републичке надлежности.

Недоумица има и о редоследу доношења аката: може ли се финансирање уредити пре него што се измени закон о надлежностима АПВ и његове неуставне одредбе. Богарошки не види у томе проблем јер тај закон постоји и функционише у делу који није оспорен, а надлежности су уређене и другим актима, док Јованов сматра да покрајинска власт опет „преко ципеле обува чарапе“.

Политика