Припрема...

29. септембар 2022.

Сви би да уређују политику Србије


Ко су актери огромних политичких притисака на шефа државе Александра Вучића да се јасно одреди да ли је Србија за западни блок против Руске Федерације по питању рата у Украјини, сведочи последња реакција америчке амбасаде у Београду.

Одбацујући наводе српских медија да Вучић преживљава пакао због притисака које му западне земље сервирају сваког дана, и то само зато што доноси одлуке у складу са интересима нашег народа, америчка амбасада у Београду објавила је скандалозан пост на којем су хронолошки набројана збивања у рату у Украјини уз поруку: „Притисак није пакао. Ово је пакао.”

УЗЕЛИ СРБИЈУ ЗА МЕТУ

Јасно је да је објава упућена српским властима, као и да је америчка амбасада поручила да то што је Србија притиснута није ништа у поређењу са ратом у Украјини, из чега се намеће логичан закључак да наше државно руководство очекују још снажнији притисци.

Политички аналитичари сложни су да су велике светске силе Истока и Запада узеле Србију за једну од мета својих међусобних геополитичких обрачуна, због чега се председник Александар Вучић налази у никад тежој позицији политичког одлучивања.

То потврђује и поступак руске амбасаде у Београду дан раније.

– Без претеривања, запањени смо непримереним изјавама амбасадора САД у Србији Хила о руско-српским односима… Тужно је посматрати колико ниско америчка дипломатија може да падне да би спровела задатке наметања сувереним државама става Вашингтона о „јединству у русофобији”, замене међународног права „поретком заснованим на правилима“, повољним само за САД, и ширења на основу нефер конкуренције – тржишта за америчке енергенте, који свакако заостају за руским природним гасом и у цени и у квалитету – навела је руска амбасада.

ПАКЛЕНА ЈЕСЕН

Подсетимо, Вучић је месецима упозоравао да нас већ од половине септембра чека паклена јесен и да ће бити стављен у позицију огромних политичких притисака. Да се притисцима служи и Европска унија показао је портпарол ЕУ Петер Стано, иначе творац чувене синтагме о „одговорности обе стране”. Он је поручио нашој земљи да је под присмотром ЕУ, а све због потписивања бенигног Плана о консултацијама између министарстава спољних послова Србије и Русије који су на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку парафирали Никола Селаковић и Сергеј Лавров.

Србији никада није било лако кроз историју, увек је била Исток на Западу и Запад на Истоку, увек су се преко њених леђа сударали туђи интереси, а народ је то плаћао главама, поручује у разговору за наш лист шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов.

–- Сви видимо да се ништа ни данас није променило, већ да је можда најтежа ситуација од Другог светског рата. Зато је важно да будемо свесни тога да је Србија најважнија, да водимо политику која не заступа ничије интересе, осим наших, српских, да сачувамо људе и државу у овим тешким временима. Србија не изазива кризе, не тражи ратове, Србија хоће мир, хоће да се развија и да расте, Србија жели више деце и бољи стандард за своје грађане.

Чврсто сам уверен да ће политика председника Вучића до тога и довести, упркос свим тешкоћама са којима смо суочени. Ово су времена када нам је више него икада потребна хладна глава и мудрост да се провучемо неоштећени између Сциле и Харибде – закључује Јованов.