Припрема...

12. јул 2022.

Сви ћуте и нико није санкционисан за атентат на Вучића у Сребреници!


Покушај убиства председника Србије Александра Вучића у Сребреници ни после седам година није расветљен. Нити има назнака да ће се то икада десити.

Иако је Вучић тог 11. јула 2015. у знак добре воље, разумевања и помирења отишао у Поточаре, узвраћено је атентатом на тадашњег председника Владе Србије.

До дана данашњег не да одговорни за оно што се десило у Сребреници нису санкционисани, већ нису чак ни идентификовани мада су надзорне камере све снимиле. Нико није процесуиран, нико од оних који су били задужени за безбедност скупа и личности није смењен нити је поднео оставку.

Иницијатива за смену тадашњег директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића одбачена је као неоснована?! Предмет „Вучић/Поточари“ завршио је, дакле, у фиоци истражних и правосудних органа БиХ.

Све то на најбољи начин говори о озбиљности БиХ као државе, костатује у разговору за Српски телеграф и Републику члан Председништва СНС Миленко Јованов.

Једноставно цео систем у БиХ, укључујући и странце, служи да подржава наратив једног дела БиХ, која је за себе резервисала улогу неке жртве. Сви служе само томе да ту њихову позицију одржавају. А расветљавање покушаја убистава Вучића у Сребреници би показало да су и неки други жртве, а то се не уклапа у тај њихов замишљени наратив. И зато не очекујем да дође до решења.

С друге стране, како наводи наш саговорник, Србима у БиХ није дозвољено да буду жртве:

Било да је у питању Вучић и(ли) око 3.500 страдалих из околине Сребренице које су побили кољачи Насера Орића, било да су у питању Срби који су убијани у Сарајеву…И зато и Вучић као Србин једноставно не може да буде жртва. А, истраживање целог тог догађаја показало би ко су заиста нападачи, а ко жртве. То одудара од слике коју и неки унутар БиХ, а посебно странци у БиХ, желе да направе.