Припрема...

11. септембар 2022.

Тешко до консензуса са људима који не држе обећања


Kолико странака опозиције, скоро па толико и платформи или иницијатива за најтеже српско питање – Kосово и Метохију – и исто толико жеља да се постигне консензус баш око њиховог предлога. Само једна, Народна странка, је, за сада, предала платформу Скупштини Србије, остали их најављују, а шансе да се постигне национални консензус су изгледа мале, ако је судити према изјавама партијских функционера.

Ово је пресек стања на политичкој сцени, уочи 13. септембра када ће бити одржана посебна седница Скупштине Србије о Kосову и Метохији на којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. Њено одржавање захтевала је управо опозциија, а за сада се само предлог Народне странке у парламенту.

Иако је око ове теме прво ногу повукао покрет Двери, чији је посланик Иван Kостић средином августа представио њихову платформу о Kосову, они је још нису доставили парламенту. Исти је случај са Странком слободе и правде (ССП), али они за Блиц најављују да ће поднети иницијативу.

Посланик СНС Миленко Јованов каже за Блиц да прижељкује национални консензус око KиМ, али сматра да са друге стране нема кандидатата за то и да је њихова жеља упитна.

– Искрено волео бих да је могуће постићи национални консензус по питању KиМ, а ви ме питате да ли је могуће направити консензус са људима који нису били у стању да се држе договора око формирања скупштинских радних тела и конституисања Скупштине Србије. То су људи који су реч коју дали погазили у року од 24 часа. Просто, јако је тешко очекивати да су ти људи у стању да се придржавају договора о много већој теми – сматра Јованов.