Припрема...

6. фебруар 2021.

Тешко је водити дијалог са људима који не знају шта хоће


Дијалог власти и опозиције требало би званично да почне у марту. Незванично, посредници ће вероватно бити исти као у дијалогу 2019. године, а за недељу дана требало би да буде познато и ко ће све учествовати.

Ви са једне стране немате људе који знају шта хоће, мораће да се уведу посредници унутар опозиције, па и унутар самих странака опозиције. Они немају идеју нити циљеве. Нити знамо шта хоће, нити знамо шта су им теме, нити знамо ко ће да их представља. Оно што би свакако требало је да се разговара али у овом тренутку разговор је апсолутно потребнији бојкоташкој опозицији из разлога што они траже излаз из ситуације у коју су сами себе довели бојкотом избора, од себе су створили ванпарламентарну опозицију и схватили су да та позиција није нимало романтична како им се чинило на почетку кампање. Они ће ипак морати да дефинишу политику, а видимо да им то тешко иде, сматра потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов.

Посредници нису неопходни, то је предлог једног дела опозиције, али не морамо да од тога бежимо, нема проблема, разговараћемо. Један део опозиције је ушао у раније разговоре са идејом о бојкоту, то је истина. Они мисле да су много популарни и јаки, то је некадашњи Савез за Србију око Драгана Ђиласа, рекао је Јованов.

Тања Фајон не може да буде гарант нити да учествује у дијалогу, она се определила за једну страну, то се највише видело у Шапцу. Она нема кредибилитет да буде модератор. Уколико бисмо радили промену система у већински, али је то тешко, питање је да ли се тражи једнокружни или двокружни. Мислим да је пропорционални изборни систем најбољи за Србију. То је био и захтев опозиције 90-тих, а Влада Зорана Ђинђића уз подршку Шешеља је то усвојила, рекао је Јованов.

Опозиција има намеру да делегитимише органе власти, да би дала легитимитет обарању власти на улици. Ми никад нисмо бежали од разговора, али не може да нам неко други одређује делегацију, рекао је Јованов.

Део опозиције има секташки приступ и то се видело приликом бојкота када су блатили сваког ко је био против. Њима је само Вучић за све крив, рекао је Јованов.