Припрема...

11. децембар 2013.

Тито је таманио козе, а Пајтић комарце


mj_sapvПоштовани председниче, даме и господо посланици, ми у Демократској странци Србије не можемо да подржимо овај Извештај.

Просто, темељни акт на коме овај Извештај почива јесте буџет, а за сам буџет смо рекли да је лош, тако да је потпуно илузорно и било очекивати да би нешто овако могли да подржимо, али чак и сама садржина овог Извештаја нас само додатно уверава да смо били у праву и када је буџет био у питању и да овакав један Извештај не би требало подржати.

Разлога за то има више, а ја ћу набројати неке од њих.

Дакле, најпре, из овог Извештаја ми не видимо шта је заправо политика покрајинске власти, када су у питању финансије и економска политика покрајинске власти, да ли је то субвенционисање невладиног сектора, да ли је то запошљавање, да ли је то финансирање издавачке делатности, јер кад погледате цифре које се улажу на одређене разделе и одређене пројекте, онда се заиста запитате шта је важније покрајинској власти – запошљавање или нешто друго.

Ви сте одлуку Уставног суда буквално извргли руглу, не да је нисте спровели, него сте формирали невладину организацију, коју финансирате из буџета, зато што вам се ћефнуло да имате Академију и сад баш није академија, али личи и звучи да јесте.

Други разлог је тај што заиста, не знам ни коју бих реч искористио, али благо речено, заиста је чудно да смо прошле недеље имали седницу, на којој је већина посланичка и покрајинска власт инсистирала на доследном поштовању Устава, на тражењу 7% буџета за Војводину, на подношењу амандмана, а онда нам само недељу дана касније достављате Извештај, по коме финансирате рад Академије наука, културе и уметности Војводине.

Ја заиста не знам шта било ко на ово може и да каже.

Дакле, ви сте одлуку Уставног суда буквално извргли руглу, не да је нисте спровели, него сте формирали невладину организацију, коју финансирате из буџета, зато што вам се ћефнуло да имате Академију и сад баш није академија, али личи и звучи да јесте.

Следеће питање тиче се Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, 7,60% средстава потрошено од плана. Чему служи овај Секретаријат? Ако погледате све ово, они само плате деле.

1Следеће питање тиче се Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, 7,60% средстава потрошено од плана. Чему служи овај Секретаријат? Ако погледате све ово, они само плате деле. Значи, ми смо имали, колегиница Четојевић је споменула Дирекцију за робне резерве, колега Лазаров је споменуо другу неку институцију покрајинску, која само дели плате, ево, и овај Секретаријат покрајински, имали су три активности у плану, ни једну нису реализовали. 169 милиона је било планирано за спречавање и отклањање штетних последица насталих експлоатацијом минералних сировина, није реализовано.

Подршка развоју и коришћењу обновљивих извора енергије 168 милиона, није реализовано. Пројекат „Eurostaт“ 4 милиона, није реализовано. Они кажу, припремају конкурсе, конкурси су у нацрту, у деветом месецу конкурси у нацрту. Па,  кад ће бити конкурс? За 2014-ту? Да је штедња, ми бисмо похвалили, али овде овај Секретаријат очигледно нема потребе ни да постоји, јер он постоји да би неко добијао плату. Ни један други разлог ту не постоји и можда да га преименујете, онако, аланфордовски.

Не знам да ли сте читали, али у „Алан Форду“ је постојало министарство за руде и губљење времена. Е, отприлике вам је ово министарство за минералне сировине и губљење времена, пошто они очигледно дођу на посао, одседе својих осам сати, добију плату и оду кући.

Што се тиче комараца поменутих, то је изгледа једина стратешка политика Покрајинске владе. Као што је Тито својевремено таманио козе, Покрајинска влада се определила да тамани комарце.

Што се тиче комараца поменутих, то је изгледа једина стратешка политика Покрајинске владе. Као што је Тито својевремено таманио козе, Покрајинска влада се определила да тамани комарце и то је очигледно политички правац и ја вас молим, колега Лазаров, немојте убудуће, то је политички правац ове Владе и као таквог га убудуће доживљавајте. Хвала.