Припрема...

30. август 2016.

Традиционални грб и застава Војводине од октобра?

РТВ

Традиционални грб и застава Војводине могли би се већ од половине октобра завијорити на институцијама чији је оснивач АПВ, најавио је покрајински премијер Игор Мировић. Предлог одлуке о коришћењу тих симбола, који пре нешто више од годину дана није прошао скупштинско изгласавање, поново би могао да се нађе пред покрајинским посланицима већ у септембру.

Грб из 1848. и застава тробојка из 1849. године за традиционалне симболи Војводине изабрани су још усвајањем актуелног покрајинског статута.

симболи, апвПосао који је преостао јесте да Скупштина Војводине, као прву одлуку нове покрајинске владе, усвоји правила о њиховој употреби.

„АПВ Још нема одговарајућу одлуку и на праву засновану одлуку која се тиче симбола. То су биле једностране одлуке покрајинске скупштине без икаквог основа и ово је први пут да се то питање реашава у складу са важећим статутом и у складу са надлежностима које има АПВ“, рекоао је за РТВ Миленко Јованов (СНС).

Иначе, за усвајање те одлуке потребна је двотрећинска подршка у покрајинском парламенту.

Иако се од претходног изгласавања расположење странака према тим симболима није променило, већина коју тренутно у парламенту има СНС са својим коалиционим партнерима, указује на то да је врло је извесно да ће већ од октобра, уз званичне, у употребу ући и традиционални симболи Војводине.