Припрема...

25. март 2011.

Тражимо хитно суђење


Полицијска управа у Ади поднела је прекршајну пријаву због нарушавања јавног реда и мира против председника и портпарола Покрајинског одбора Демократске странке Србије (ДСС) Бранислава Ристивојевића и Миленка Јованова, који су у том месту прекрили споменик генералу Јаношу Дамјанићу, изјавио је данас Јованов Танјугу.

Наглашавајући да Ристивојевић и он једва чекају судски позив по тој пријави, Јованов је истакао да ће се „одазвати сваком суду у овој земљи и показати читав низ домаћих и светских закона и прописа којима се забрањује и санкционише величање сваког злочина“.То ће бити и прилика „да објаснимо свима онима који су поставили споменик или стоје иза тог чина у чему су погрешили“, рекао је он и поновио став ДСС-а тим поводом да су они који су подигли споменик том мађарском генералу из 19. века, у суштини „одобрили величање злочина“.

Требало би, додао је Јованов, „да и онај ко је учествовао у откривању споменика Дамјанићу, а то је председник Скупштине Војводине Шандор Егереши, објасни зашто је подигао споменик злочинцу који је убијао Србе а тиме се и јавно поносио“.

Ристивојевић и Јованов су у четвртак у Ади, симболично – црним

Прекривање споменика Јаношу Дамјаничу у Ади

покривачем, прекрили недавно откривени споменик мађарском генералу Јаношу Јовану Дамјанићу и том приликом окупљеним грађанима и новинарима изјавили да се тим чином ремете складни односи Срба, Мађара и других народа у Ади и читавој Војводини.Они су као најодговорнијег за подизање спомен обележја том мађарском генералу српског порекла, који се посебно истакао у револуционарној 1848-1849. години, прозвали Егерешија истакавши да „неко ко подиже споменик ратном злочинцу“ не може да буде на челу покрајинске скупштине.

Тај портал наводи и да је Егереши том приликом истакао „важност да се у данашњим временима негује нада о томе да је време помирења пред нама, а то помирење своју снагу неће црпсти из негирања старих повреда (рана), већ ће се ослањати на међусобно поштовање“.

Рељефну керамику с ликом Дамјанића, рад уметника Агоштона Сима, Ади је поклонио мађарски град Будакалас.

Извор: ТАНЈУГ