Припрема...

4. новембар 2020.

У ком својству би Тања Фајон учествовала у разговорима?


Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је новинарима да није реално очекивати да ће до краја године да започне нови међустраначки дијалог власти и опозиције.

Био је то Дачићев одговор на позиве да се настави дијалог власти и опозиције у Србији о изборним условима, које су му у писмима предложили представници Европског парламента. Позив је упућен ни целе две недеље након што је Дачић са места српског шефа дипломатије, прешао на челну позицију Парламенту.

Миленко Јованов, потпредседник Српске напредне странке и народни посланик, за РСЕ каже да није био у прилици да прочита писма европосланика Фајон и Билчика упућена Дачићу и да се упозна са свим њиховим идејама, али истиче да је СНС и у прошлости показала одговорност и приврженост дијалогу и разговору, али да су странке које су бојкотовале изборе од тог дијалога отишле.

„А са друге стране, управо тим странкама које су одбиле да разговарају, које су одбиле дијалог, највећу подршку је давала госпођа Фајон и на изборима у Шапцу се директно умешала у локалне изборе у Србији, што је апсолутно недопустиво“, каже Јованов.

Група од осам посланика Европског парламента, међу којима и Тања Фајон, позвала су у отвореном писму 4. септембра на „слободно, поштено и демократско понављање избора у граду Шапцу“.

Након што су избори на неколико бирачких места у том граду били неколико пута понављани због нерегуларности, победу у том граду однела је СНС, а функционери те странке су критиковали европарламентарце за наводно мешање у изборе.

Јованов у изјави поручује и да најпре треба утврдити, како је рекао, да ли Фајон намерава да у дијалогу учествује као посредник, или као представник политичких снага које у Србији јавно подржава.

„Kао посредник би морала да буде неутрална, а то након мешања у изборе у Шапцу и јавне подршке једној листи, очигледно није, а не знам да су је Ђилас, Јеремић (опозициони лидери, прим. ред.) и екипа изабрали за свог представника. Видећемо. У зависности од тога како је конципирана та идеја о разговору, како ће ствари даље ићи, ми ћемо се даље одређивати, али што се нас тиче, дакле, крајње начелно, дијалог никада није био упитан и воља за разговором“, рекао је Јованов.