Припрема...

9. децембар 2023.

У понедељак кривичне пријаве против Алексића


Функционер Српске напредне странке Миленко Јованов најавио је данас да ће у понедељак, 11. децембра, поднети кривичне пријаве против Мирослава Алексића и још неких лидера коалиције „Србија против насиља“ због, како је рекао, малверзација док су били на власти.

Јованов је данас на конференцији за новинаре у Народној скупштини, у дану када се обележава Међународни дан борбе против корупције, рекао да је неопходно да се конкретно разреше бројне афере, које су се појављивале у јавности, али без икаквог епилога, како би извештај о борби против корупције био још бољи.

„Имали смо неколико пута ситуацију да је говорено о томе како су локални и републички функционери Г17 плус, у овом случају Алексић и његов таст формирали једну невладину организацију која се звала Фонд за унапређење ресурса грађана из Трстеника која је склапала уговоре са Националном службом за запошљавање, у филијали у Крушевцу, где је управо Алексићев таст некада био директор, а онда опет од људи из Г17 плус са републичког нивоа добијао знатна средства. У једном дану 2009. године 18,5 милиона динара, у 2011. више од 15 милиона динара, у 2012. више од 20 милиона динара, односно укупно више од 54 милиона динара“, прецизирао је Јованов.

Јованов је рекао да је много важно да се то питање разреши, додајући да су неки људи који су били наведени да су учествовали у реализацији пројеката и били ангажовани по уговорима, касније тврдили да нису учествовали у реализацији пројеката.

Било би значајно, каже Јованов, да се дође и до одговора на питање како је функционисао покрајински Секретаријат за спорт и омладину који је у периоду од 2012. до 2016. године водила Мариника Тепић.

„Да видимо на који начин су финансирани фудбалски клубови, рецимо Динамо из Панчева из тог секретаријата, а посебно је интересантно како је финансиран клуб Слога из Темерина, као и други пројекти баш из Темерина јер ту такође имамо интересантне конфликте интереса, такође како је финансиран Новак Филиповић од кога је Тепић тражила да јој буде телохранитељ…“, рекао је Јованов.

Јованов је навео и да треба истражити како је дат новац у износу од 20 милиона динара за финансирање неких уџбеника о репрудуктивном здрављу који су после налазили свуда по Војводини, само не тамо где је требало да буду.

Такође, рекао је и да треба да се провере приходи Драгана Ђиласа.

„Пре неколико дана смо чули од њега самог да је поносан на резултате које су његове фирме оставриле, а ти резултати су следећи –  у периоду док Ђилас није дошао на место директора Канцеларије председника Републике, односно министра задуженог за национални инвестициони план приходи су били 125 милиона динара, а кад је дошао у извршну власт путеви су се некако отворили и приходи су били 14 милијарди. Од 2008. до 2012. године 31 милијарда, а онда после приходи падају на 12 милијарди“, рекао је он.

Када није био у власти, Ђиласови приходи су, каже Јованов, били ниски, а уласком у власт рапидно су порасли, па опет пали променом власти.

„Некаква чудна коинциденција“, прокоментарисао је Јованов.

Јованов је навео да је власт у којој су били и Ђилас и Мариника Тепић и Мирослав Алексића отпустила 500.000 људи, закатанчила фабрике, односно да у време када су грађани сиромашили и нису имали посао, они стицали милионе и милијарде динара.