Припрема...

19. октобар 2022.

У Скупштини гледамо политичку одбрану Вељка Беливука


У наставку седнице Скупштине Србије, на којој се расправља о Предлогу измена и допуна Закона о министарствима, посланици власти и опозиције су током преподнева разменили оштре опаске и оптужбе. 

Спомињан је вођа криминалног клана Вељко Беливук и размењене су оптужбе ко ради за њега, а шеф посланичке групе „Александар Вучић-заједно можемо све“ Миленко Јованов казао је да је Беливук има своје заступнике у парламенту, али и у медијима.

Посланик посланичке групе „Морамо“ Небојша Цакић, који долази из Лесковца, казао је да актуела власт ништа није урадила за развој југа Србије и истакао да су „много више уништили југ Србије него ови који су били“.

Одговарајући на његове примедбе, шеф посланичке групе СНС Јованов је казао да то није тачно и навео да нико више није улагао у југ Србије, што говори и чињеница да владајућа странка на југу има највећу подршку.

Јованов је додао да су све фабрике до недавно биле затворене на југу Србије, све док председник Србије Александар Вучић, како је рекао, није то довео у ред.

„Све што ради на југу Србије, Вучић је отворио“, рекао је Јованов.

Реплицирао му је Цакић, који је оптужио владајућу странку да је, како тврди, „ухапсила Беливука, не зато што су хтели, него зато што су из иностранства дошли криптовани и дешифровани разговори, па су то због њих урадили“.

Одговарајући на оптужбе Цакића, Јованов је казао да жели да обавести јавност да је дато „милион евра тих крвавих пара и подељено за одбрану Вељка Беливука“.

„Она има неколико сегмената. Један је политички, један медијски и један правни. Правни зна се ко ради, а медисјки и политички, то данас имамо прилику да видимо“, рекао је Јованов.

Он је казао да не верује да они који спомињу Беливука не чине то случајно.

„Има вас довољно, не за једну, него за неколико посланичких група и да будете шеф посланичке групе Вељно Беливук/кољемо по кућама. Пристајало би вам“, рекао је Јованов.

Одговарајући на оптужбе да је власт морала да ухапси Беливука по налогу из иностранства, Јованов је казао да су неки из опозиције ти који слушају налоге из иностранства.

„Ви добијате налоге из иностанства, Стојите мирно пред Виолом фон Крамон, као да је дошао официр гарде. Стојите мирно и питате – шта треба да урадимо данас, разумем и није ми тешко! То вам је једино разумевање“, казао је Јованов.

Посланици Скупштине Србије јуче су расправљали о Предлогу измена и допуна Закона о министарствима у начелу 10 сати без паузе, а своја мишљења о њему су изнели шефови свох посланичких група. 

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да ће најважнији задатак будуће владе бити да сачува самосталност, те оценио да ће радити у ванредним околностима. Указао је и да усвајање овог предлога закона значи да смо корак ближе ка формирању нове Владе Србије.

Навео је да ће поједина министарства бити издвојена као што је Министарство културе, Министарство спорта, формираће се потпуно нова министарства попут Министарства за јавна улагања или Министарства за унутрашњу и спољну трговину. 

Нова влада ће, ако посланици усвоје предлог закона, имати 25 министарстава, што је за четири више у односу на актуелни састав.

Опозиција је критиковала то што су, како су навели, поједини ресори нелогично спојени, и том смислу споменули омладину и туризам, као и то што је седница заказана по хитном поступку и најавили су да ће поднети амандмане. Десно оријентисане странке су мишљења да је неопходно да се формира и Министарство за Косово и Метохију, као и за дијаспору.

Први део расправе на седници Скупштине Србије обележила је оштра полемика између власти и опозиције о изјавама члана криминалног клана Вељка Беливука током суђења у понедељак, а шеф посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“ Миленко Јованов оптужио је поједине посланике опозиције да је „некима од њих шеф Беливук“.

Шеф посланичког клуба Европски региони Александар Оленик затражио је да се провери у каквом је односу секретар Владе Новак Недић био са Беливуком, а на то му је Јованов одговорио да он ако има нека сазнања о томе поднесе пријаву, уз коментар како поједини представници опозиције и у парламенту преносе речи Беливука, за „случај да их неко није чуо“.

На исту тему осврнуо се и посланик Зелено – леви клуб Радомир Лазовић који је казао да треба видети с ким се сликао Беливук и с ким је био близак и да би требало чути шта је Беливук рекао у свом сведочењу.

Јованов је казао да је очигледно да неки не разликују сведока и окривљеног, те да је Беливук окривљени и да је право окривљеног да се брани и лагањем што он чини, тврдећи да није учествовао у свему ономе што му се ставља на терет и за шта постоје докази, а да прича о стварима за које га нико не пита.

„Резултат је да Скупштина Србије има посланике којима је лидер Вељко Беливук и који његову реч преносе у овај парламент“, рекао је Јованов.

Оленик је критиковао предлога закона о изменама и допунама Закона о министарствима тврдећи да нека министарства попут Министарства за европске интеграције немају никакву фунцију, ако нова влада не уведе санкције Русији, а да Министартво просвете и науке нема смисла, ако ће, како је казао, црква да уређује уџбенике из бологије. Он је рекао да ће српска привреда остати без 80 одсто европског тржишта које не може да замени, као што може да замени, како је рекао, руски гас.

На то му је Јованов одговорио да је говорио увредљиво о СПЦ и истакао да он са 2,3 одсто подршке не може да каже да представља све грађане Војводине,а посебо што, како је рекао, живи у Београду. Јованов је истакао да Воводина има 100 милијарди динара буџета данас, а да је за време власти оних чији је Оленик експоненет имала 70 милијарди динара, алудирајући да иза Оленика стоји Лига социјалдемокарата Војводине.

Одговарајући Оленику на то да је потребно увести санкције Русији, Јованов је рекао да Оленик са „невероватном лакоћом неодговорности каже – уведите санкције Русији“ и упитао зашто грађанима не каже шта радимо после тога када будемо имали тензије и унутар и ван земље због тога”.

„Зашто не кажете људима шта следи после тога? Следећи корак је признајте реалност одреците се КиМ. Вама то не би био проблем, али великом броју грађана Србије и нама јесте. Постоји трећи корак који каже да признамо да смо починили геноцид у Сребреници“, рекао је Јованов.

Он је додао да је тачно да Србија има највећи део тржишта у ЕУ, али је нагласио да је највећим делом та економија наслоњена на енергетику, где зависи од Русије и додао да је важно да Србија објасни своју позицију, а не да трпи притиске и да се притисци и у Србији врше на владу.

Посланици опозиције критиковали су то што је седница сазвана по хитном поступку, а главне замерке суј биле на то што ће нова влада имати 25 ресора.

„Овај закон о министарствима доноси нам највећу владу у новијој историји. Мађарска има 12 минстартва , Финска 11, Ирска 14, Словачка и Норвешка по 15, а Србија 25“, казао је Радомир Лазовић и додао да се од грађана очекује да штеде и не укључује им се грејање, те додао да ту „није само у питању број министарстава, већ и државних секретара, али и возача“.

На то му је Јованов одговорио да очигледно није упућен да у другим државама има много више државних секретара него у Србији и да они имају много већа овлашћења од наших.