Припрема...

21. април 2014.

Уколико се Статут не усвоји урушиће се део правног система Србије


1Миленко Јованов, посланик Демократске странке Србије, која је 2009. године иницирала оцену уставности Статута сматра да ће Статут добити двотрећинску већину уколико су се у Радној групи усагласили представници владајуће већине и највеће опозиционе странке, односно СНС, јер ће сходно тој сагласности гласати и њихови посланици.

– На владајућој већини је да организује да Статут добије двотрећинску већину. Опозиционе странке не могу никога да вуку за рукав – примећује и додаје да је ДСС и даље на становишту да је прво требало да се усагласи Закон о преносу надлежности, чије одредбе су такође неуставне па тек потом да се усвоји Статут. Он такође сматра да уколико се Статут не усвоји урушиће се део правног система Србије у том смислу што ће престати да постоје она акта на којима је заснована Покрајина.

– У том случају ће настати још већи проблем, јер ће се криза продубити на релацији Република – Покрајина. Неусвајањем правног акта у неком смислу ће се урушити и покрајинска скупштина, јер ће се на тај начин показати да није способна да се договори ни око једне врло важне ствари као што је Статут – закључује Јованов.