Припрема...

9. новембар 2023.

Успешно лобирање за свој град


Поверење грађана и странке нису доживели као прилику за статирање у посланичким клупама, што је био манир неких њихових претходника. Уз нескривени локалпатриотизам, Миленко Јованов и Станислава Хрњак заступају интересе Кикинде, те су резултати конкретни и видљиви у бројним пројектима.

Значајна финансијска подршка покрајине и републике бројним развојним пројектима у Кикинди и месним заједницама обележила је 2023. годину. Многе инвестиције, посебно капиталне, не би било могуће реализовати без значајних средстава са виших нивоа власти. Неспорно је, такође, да је успешно партнерство града и покрајине односно републике, резултат јасне државне политике усмерене ка развоју као и залагања наших представника у републичкој и покрајинској власти. Да је подршка конкретна и значајна потврђују резултати. О томе је за „Комуну“ говорила покрајинска посланица и председница Градског одбора Српске напредне странке Станислава Хрњак.

Интензивно радимо на пројектима важним за град, у овом циклусу финансирања врло значајна средства стигла су из републичке и покрајинске касе. Наш колега, народни посланик Миленко Јованов, користи сваку прилику да договара реализацију важних пројеката за град. Резултат његовог лобирања је и изградња кружног тока у Башаиду, која је почела протеклих дана. код Министарства културе заложио се за пројекат реконструкције крова и фасаде Културног центра, за шта смо добили 18 милиона, а добра вест је идаће 15 милиона за уређење Диспанзера за жене стићи из државне касе, што је такође плод његових залагања. Када је реч о значајним улагањима из републичке касе, подсетићу да реконструкцију болнице финансира Министарство за јавна улагања, вредност радова је 374 милиона динара, а још 30 милиона биће уложено у опремање реконструисаног дела болнице. Центар за стручно усавршавање је за прву фазу тренинг центра добио 10 милиона– указује Хрњакова.

Позамашна улагања у циљу унапређења квалитета живота суграђана, стижу из покрајинске касе одакле је, у овој години, за различите пројекте усмерено више од 800 милиона динара. Даће и нови инвестициони циклус донети значајна средства потврђује и буџет покрајине за 2024.годину у висини од 108,4 милијарде динара, од чега је капитални део чак 38 одсто.

– У овој години, за један од најважнијих капиталних пројеката, изградњу пречистача пијаће воде у Мокрину, Накову, Банатском Великом Селу и Иђошу, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство усмерио је 237 милиона. Реконструисана је дистрибутивна водоводна мрежа у Кикинди где је финансијер покрајинска Управа за капитална улагања са 127 милиона, док је 36 милиона уложено за замену магистралног вода. Покрајина је, за велику санацију зграде ОШ „Фејеш Клара“ одобрила 150 милиона.

Приликом недавне посете Кикинди, председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је изградњу атмосферске канализације у улицама Душана Васиљева, јаше Томића, Браће Лаковића и Семлачке, вредну 150 милиона динара. Том приликом, колега Миленко Јованов са председником Покрајинске владе договорио је радни састанак, на ком смо договорили да је важно да исфинансирамо изградњу секундарне атмосферске канализације у другом рејону, у улицама Моравска, Јована Стерије Поповића и Ивана Јакшића, где становници имају велике проблеме када пада киша. Покрајинска влада за ту сврху, договорено је, определиће 120 милиона прошле седмице одобрила је 30 милиона, а почетком наредне године доделиће још 90 милиона динара- напомиње Станислава Хрњак.

Из покрајинског буџета за постављање јавне расвете на потезу од индустријске зоне Расадник до Светосавске улице, уложено је 54 милиона динара.

Наша саговорница подсећа да је ову годину обележила блокада рачуна града којом је Зоран Милешевић из градске касе повукао 240 милиона динара. Помоћ државе ни у тој ситуацији није изостала.

– Захваљујући председнику Александру Вучићу и Министарству финансија имали смо у том тренутку врло важну помоћ од 60 милиона динара. До краја године, према информацијама којима располажем, добићемо још једну помоћ из буџетске резерве републике. То је такође потврда, да на делу имамо поред бриге о економском развоју и просперитету земље, бригу о свим градовима без обзира на то да ли се налазе у северном, јужном или централном делу Србије закључује Хрњакова.

УЛАГАЊА У ШКОЛСТВО
Поред поменутих 150 милиона које је Покрајинска влада наменила санацији зграде школе „Фејеш Клара“, континуирана су улагања и у друге образовне установе.

– У протеклих месец дана имамо потписана два пројекта. За санацију фасаде Гимназије „Душан Васиљев“, прву фазу, опредељено је 12,5 милиона, а за санацију санитарних чворова у школи „Свети Сава“ 11,2 милионанавела је Хрњакова која је на челу Одбора за образовање и науку.

Замена прозора и мултифункционални терен у школи „Вук Караџић“ реализовани су захваљујући покрајинском улагању од 6,8 милиона. У ОШ „Жарко Зрењанин“ Покрајински секретаријат за спорт и омладину уложио је, за инвестиционо одржавање 6,4 милиона, у иђошкој школи „Миливој Оморац“ то је 3,4 милиона, док је за санацију тоалета у ОШ „Ђура Јакшић“ усмерено 2,2 милиона динара.

Ј. Црногорац