Припрема...

5. септембар 2016.

Утврђује се предлог о симболима Војводине


– Очекујем да традиционални симболи, који су предвиђени Статутом АП Војводине, буду усвојени на Одбору за уставноправна питања, а затим и на седници Скупштине Војводине – изјавио је за „Дневник“ шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Војводине Миленко Јованов уочи данашње седнице Одбора за питање уставно- -правног положаја.

Иницијативу да Скупштина Војводине усвоји одлуку о начину коришћења симбола и традиционалних симбола Војводине поднела је Покрајинска влада почетком јула, када је Одбору доставила нацрт те одлуке. Одбор је надлежан да на основу тог документа утврди Предлог покрајинске скупштинске одлуке о начину коришћења симбола и традиционалних симбола који ће бити достављен посланицима на усвајање 15 септембра. Јованов, који је и потпредседник СНС-а, истиче да је веома важно да се одлука о симболима прихвати из два разлога. Како наводи, први разлог је тај што усвајање тих симбола значи спровођење слова Статута, који у том делу још није спроведен, иако је рок истекао 31. августа 2014. године.

– То се није десило вољом Демократске странке и то не треба крити, треба понављати да су они одустали од општег консензуса и то на веома сраман начин – каже Јованов. – С друге стране важно је да ти симболи који пре свега симболизују борбу српског народа још у 19. веку на простору АПВ усвоје из простог разлога што је у периоду 16 година чињено све да се српски карактер Војводине занемари и избрише. Сваки пут је покушавано да се Војводина представи на сваки могући начин осим поводом српске политичке мисли и идеје и да се дистанцира да је она северна српска покрајина.

Подсећамо да у члану 9 Статута Војводине осим официјалног симбола – заставе и грба – који су усвојени почетком 2000. године описани су и традиционални симболи – застава и грб из 1848. године. Традиционални симболи су уведени у Статут 2014. када је Статут усклађен са одлуком Устанног суда. Оба симбола треба да се користе равноправно, али засад су у употреби само официјелни симболи, јер Скупштина Војводина у прошлом сазиву упркос томе да је била обавезна није усвојила одлуку о начину коришћења симбола. Њихова суштина је у томе да се представе АП Војводину као територијалну заједницу Републике Србије.

– Нови симболи ће подсетити на политичку борбу која је трајала више векова и која је крунисана 1918. године. То што ти симболи највише сметају онима који већ 16 година покушавају да избришу више векова историје, који интензивно фалсификују историју и прилагођавају је својим политичким, аутономашким и сепаратистичким ставовима је потпуно раумљиво, али и суштински небитно – истиче Јованов.
Е. Марјанов/Дневник