Припрема...

7. септембар 2016.

Уз Чанкову заставу вијориће се и српски грб


Нови Сад – У Војводини много тога није једноставно мада изгледа можда идилично. Тако покрајина нема само националне мањине него „националне мањине – националне заједнице”, њена скупштина не доноси само „одлуке” већ и „покрајинске скупштинске одлуке”, а сада је надомак тога да поред „симбола” користи и своје „традиционалне симболе”.

Сви ови појмови постоје у Статуту АПВ, а две заставе и два грба детаљно су ту и описана, мада се на јарболима у Војводини засад вијори само тробојка с три звездице, као што се искључиво користи и грб с три поља која симболизују Бачку, Банат и Срем. Они су, у политичком жаргону, познати и као Чанкови симболи, док се традиционални, који засад постоје само на папиру, у статуту, везују за Српску Војводину и револуционарну 1848/1849.  годину. Али уколико Скупштина АПВ 15. септембра усвоји предлог свог одбора за питања уставноправног положаја, користиће се равноправно и традиционални симболи.

Примедбе да стручна јавност није консултована око традиционалних симбола, посланику СНС-а Миленку Јованову делују „помало лицемерно”. „Раније не да нису консултовани стручњаци, већ симболи нису били засновани ни на једном правном акту, већ на вољи већине. Да се сад не враћам на Богишића који је рекао: ’Што се грбо роди, ни вријеме не исправи.’ Право питање је зашто ово досад није завршено, а не како треба да изгледају симболи или да ли нам треба један или два. Причамо о обавези да спроведемо оно што пише у статуту”, наводи Јованов.

Снежана Ковачевић/Политика