Припрема...

13. јун 2011.

„ВАНУ“ и „БАНУ“ на истом задатку


Устав и закони Србије морају ce поштовати, без обзира да ли се ради о новопазарским муфтијама, или о новосадским дахијама.

Демократска странка Србије са жаљењем констатује да су се упозорења, која смо јавно износили, да ће се усвајањем неуставног Статута АП Војводине отворити врата за антиуставно и антидржавно деловање разних екстремистичких група и појединаца у Србији, показала као тачна.

Наиме, након што је у Статуту АП Војводине, потпуно неуставно и противзаконито, предвиђено постојање тзв. „Војвођанске академије наука и уметности“ (ВАНУ), у Новом Пазару, по истом рецепту и са истим циљем основана је тзв. „Бошњачка академија наука и уметности“ (БАНУ). Сада је потпуно јасно да је захваљујући Демократској странци и њеним коалиционим партнерима Србија постала земља у којој ће сваки екстремиста жељан промоције, од Новог Сада до Новог Пазара, основати своју „Академију наука и уметности“, цртати „границе“, имати „главни град“ и представништва у иностранству. Управо зато, свака изјава оних који су оберучке подржавали Статут АП Војводине и оснивање „ВАНУ“, а којом се сада, као противправно, осуђује оснивање „БАНУ“, јесте само израз најгорег лицемерја.

Да би овакве појаве биле спречене Уставни суд Србије мора, након годину и по дана ћутања, дати свој суд о бројним неуставним одредбама садржаним у Статуту АП Војводине. Једино ће се тако свим актерима политичке сцене у Србији јасно ставити до знања да се Устав и закони Србије морају поштовати, без обзира да ли се ради о новопазарским муфтијама, или о новосадским дахијама.