Припрема...

29. јул 2019.

Варнице у Влади због пута ка ЕУ


Због иступа министра Ненада Поповића, огласили се напредњаци, али и део опозиције. СНП: Само бранимо Косово и уставни поредак. Јованов (СНС): Не верујем у случајности. Евроинтеграције остају стратешки циљ Србије

Сваки министар у влади дужан је да спроводи заједнички договорену политику, а они који то нису у стању, слободни су да је напусте, поручила је за викенд премијерка Ана Брнабић, након што је Ненад Поповић, лидер Српске народне партије, изјавио да је „Бриселски споразум мртав, као и пут Србије ка ЕУ“.Брнабићева је истакла и да је Европска унија стратешки приоритет и циљ Србије и да министар Поповић такве изјаве може да даје као председник своје странке, а никако у име Владе.

Експресно је у недељу, у виду саопштења, стигао одговор из СНП, у којем се јавности, али и премијерки, поручује:

– Нека смене министра Ненада Поповића зато што није био спреман да прекрши заклетву коју је дао на Уставу, да је читаво Косово Србија.

СНП у саопштењу наводи и да су увек били коректан и лојалан коалициони партнер и да су све радили јавно, а не иза леђа. Кажу и да ће увек рећи оно за шта верују да је најбоље за државу и народ, па каква год била политичка цена:

– Ако због тога што бранимо Косово и Устав и што кажемо да нећемо дати ни метар наше свете земље и што никада нећемо прихватити да због европских интеграција будемо геноцидни народ, и што желимо да ојачамо наше односе са пријатељским земљама Русијом и Кином, неко жели да наша партија више не буде део Владе, ми смо на то спремни.

Свој коментар на најновије варнице између премијерке и министра Поповића дао је и члан Председништва СНС Миленко Јованов. Он је прокоментарисао да се након напада на породицу председника Вучића и њега лично, преко измишљања афера његовим сарадницима, кренуло и са изазивањем потреса у Влади Србије. Јованов истиче да се, изгледа, све одиграва баш по сценарију који је недавно најављен – да ће у озбиљној акцији рушења председника Србије учествовати и људи из власти, опозиције, медији, а да ће на удару бити и његова породица.

Поповић је изабрао специфичан тренутак да се огласи, а не верујем у случајности у политици, да се неко ујутру пробуди и каже нешто што ће изазвати сукоб у Влади. Свако треба да се определи да ли подржава политику Александра Вучића или не. Лицемерно је да седе у Влади, а изигравају опозицију. Поповић је и у Скупштину и у Владу изабран на листи СНС, па ми није јасно како му је наша политика тада била добра, а сад се у јеку најбестиднијих напада на Вучића, сетио да има неку своју политику.

Иначе, ово није први сукоб Ане Брнабић и Ненада Поповића. Прошле године у мају укрстили су копља због дечје сликовнице у којој су приказани парови хомосексуалне оријентације. После тога Поповић је имао неколико изјава сличних овој најновијој, да треба напустити евроинтеграције.

Извор: Вечерње новости