Припрема...

13. август 2015.

Важно је да се промени накарадни систем који већ 15 сиромаши и упропаштава Војводину, а богати оне који су у њему


Са десног центра у центар. Да ли се тако може описати Ваш последњи политички ангажман, тј напуштање ДСС-а и прелазак у редове владајућих напредњака?

Пре бих рекао из деснице у десни центар, мада је питање колико су те поделе данас битне у односу на време када су настале.

Напустили сте матичну партију након „чувене“ седнице Главног одбора ДСС-а (од 23. маја 2015.), на којој је усвојен извештај о раду председнице Санде Рашковић Ивић и пропасти „пуча“. У добро обавештеним круговима сте били апострофирани као један од организатора неуспеле смене. Да ли је то истина и да ли бисмо данас водили овај разговор да председницин извештај тада није усвојен?

Не бих улазио у маштање на тему „шта би било, кад би било“. Од мене, и не само од мене, је на тој седници захтевано да напустим, цитираћу: „високе страначке функције“. По том захтеву сам поступио и не само то, него сам напустио и странку, пошто је било очигледно да тамо више нисам пожељан. Заиста се због тога не љутим. Свако има право да иде својим путем и да на том путу бира себи сапутнике. Та ме је странка изнедрила и изградила у политичком смислу и тај разлаз ми није био лак. Три месеца ништа нисам радио, пратио сам како се ствари одвијају… И донео одлуку да је време да кренем даље.

У Скупштини Војводине, али и ван ње сте постали препознатљиви по бритком језику и оштром уму. Али сте истовремено имали довољно простора да се „размашете“ у оквиру посланичке групе коју сте представљали. Да ли ће та пракса бити настављена и сада када наступате у дресу СНС-а?

Надам се да хоће. Мислим да сам изградио препознатљив стил и не мислим да га мењам, нити ко то од мене тражи. Сад, колико ћу простора имати, видећемо, јер разлика постоји. Сада ћу бити део тима, а раније сам све радио сам. Ипак, верујем да ћу оно време које ми буде на располагању искористити једнако упечатљиво, уверљиво и енергично као и до сада.

Колико су по Вама блиске (или пак нису) политичке идеје које заступали раније са политиком коју представљате данас?

Има малих разлика, великих разлика, али и сличности. Када је у питању политика у Војводини, онда је блискост заиста велика. Готово да постоји подударност. У том делу ја само настављам започето, јер сам заиста дубоко уверен да грађани више не заслужују да буду таоци Пајтићеве власти и његове катастрофалне политике.

Да ли сте ревидирали неке ставове уласком у СНС?

Колико сам упознат, ревидирању ставова је претходио Голи оток. Тамо нисам био, а ставове мењам када ми се пруже одговарајући аргументи да нису исправни. СНС је велика странка која окупља људе различитих погледа на друштвена збивања, тако да сам уверен да ће по том питању све бити у најбољем реду.

Миленко Јованов је данас посланик у Скупштини АПВ, где Миленко види себе након следећих избора?

То није толико важно. Оно што је важно јесте да се промени овај накарадни систем који већ петнаест година сиромаши и упропаштава Војводину, а богати оне који су у њему.

Која је по Вашем мишљењу основна улога покрајинске Владе?

Улога Пајтићеве Владе је да наменска средства из буџета пребаце просветарима, лекарима итд, а остала својим невладиним организацијама, фирмама и локалним самоуправама у којима су на власти чланице владајуће коалиције. Управо то мора да се промени, да новац који стиже у покрајину иде тамо где је стварно потребан и да се дистрибуира равномерно, а не по партијској подобности, да се води одговорна и дугорочна политика развоја пољопривреде, привреде… Речју, да се сваког дана поправљају услови живота грађана, а СНС је једина политичка снага у покрајини која то може да спроведе и која је на републичком нивоу доказала да је то могуће.

Својевремено сте једини имали конкретан одговор на такозване „језичке патроле“ које је заговарала СВМ, Ваш предлог је био идентичан предлогу представника мађарске националне мањине, само у „контра смеру“. Да ли су те „патроле“ заживеле у пракси и какви су им резултати?

Нису никада заживеле у пракси. То је била реакција на, исправићу Вас „језичку полицију“ која је формирана. Ништа више од тога.

Како се ближи датум одржавања избора у Покрајини, тако су све гласнији дисонантни тонови са разних страна. Оптужбе пљуште и чини се да ће наредна кампања бити никада прљавија, у политчком смилу. Да од коректности неће остани ни К. Какво је Ваше мишљење?

Хајде да видимо како ће изгледати кампања, па да после ње причамо о коректности. Да не судимо у напред.

Процена изборних резултата у Покрајини?

Надам се да ће избора бити ускоро, па ћемо их видети. Не волим да прогнозирам.