Припрема...

10. новембар 2022.

Важно подржати буџет да би се наставили одређени пројекти


У парламенту се расправља о ребалансу буџета. На ту тему „копља су укрстили“ потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић и шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов. Јованов је рекао да ЕПС увози струју одувек, да је цена гаса отишла у небеса, а разлог је украјински рат а не неспособно руководство.

У Скупштини Србије четврти дан се расправља о 18 тачака дневног реда, најважније су свакако измене и допуне закона о буџету.

Јованов је рекао да смо имали расправу о Косову и Метохији у Скупштини и да су сви  инсинуирали на странчарењу.

Јованов је рекао да о француско-немачком предлогу не може ништа да каже, то је изашло у неким медијима.

Проблем Србије је да смо у тешкој ситуацији, доведени смо споразумима које је потписао Стефановић. Дошли у ситуацију да морамо да вадимо кестење из ватре, имамо власт у Приштини која је непредвидива, надам се да ће бити интелигентни да избегну сукоб, закључио је Јованов.

Истовремено, прошло је неколико дана откако су представници Срба на Косову и Метохији напустили институције.

Јованов је рекао на коментар Стефановића „да је та странка против ребаланса буџета“, да је то све политичко објашњење „колега из опозиције који гласају против буџета“.

Подсећа да је 2012. године било проблема са струјом, а тада није било на власти СНС-а, нити директора Грчића.

„Стефановић и партијски пријатељи су били тада на власти и показали да може да се деси да ЕПС не фунцкионише“, рекао је Јованов, уз напомену да је ЕПС извозио струју протеклог месеца и да је цена струје отишла 10 пута више у односу на оно што је производна цена струје.

„ЕПС увози струју одувек. Гас је отишао у небеса. Разлог је украјински рат а не неспособно руководство“, напомиње Јованов.

Ако хоћемо тржишне цене струје, ко ће то да плати, упитао је Јованов. „Имали бисмо потпуни колапс привреде и социјалне ситуације. Ево доказа да водимо рачуна о сиромашнима, субвенционишемо цену струје, имамо најнижу цену струје у Европи“, рекао је Јованов.

Говорећи о ребалансу, каже да се ради из пет разлога. У Скупштини Србије четврти дан се расправља о 18 тачака дневног реда, најважније су свакако измене и допуне закона о буџету.То су разлози зашто је важно подржати буџет и пети разлог због цене енергената, подвукао је Јованов.

 

О кризи у ЕПС-у и генералном секретару Владе

Јованов је рекао да данима у Скупштини као да живе дан мрмота, иста питања и добијају исте одговоре сваки дан.

Све је било објашњено у пленуму. Формално преко Секретаријата владе одлазе одређена средства које иду за дотације и друге буџетске кориснике, рекао је Јованов.

„Новак Недић то не добија већ је то ставка у буџету, која иде преко одређеног конта, неће да он носи кући“, рекао је Јованов.

Не кажу нам да има седам потпредседника Скупштине, каже Јованов, јер нису могли да се договоре ко ће да буде потпредседник. Јованов каже да имају права као потпредседници Скупштине на телефоне и аутомобиле.

Јованова занима зашто „то нису реализовали када су били на власти“. Ко је тај ко је рекао – немојте то да радите, каже Јованов.

Директор ЕПС-а тадашњи говори како треба да се искључују грејалице, како су дотле дошли вредни и способни, упитао је Јованов, мислећи на 2012. годину.

Ако говоримо о томе да постоји рат у Украјини, хајде да причамо које су последице, а има последица, две трећине инфлације је увезено, цене су отишле у небо свуда, указује Јованов.

На рафовима видимо да робе има, каже Јованов. „Када оду цене енергената све линеарно расте. Долазите у ситуацију да имамо инфлацију – увезену, не зато што је привреда лоша, него јер је то последице глобалног сукоба“, додао је Јованов.

Треба да будемо задовољни што пролазимо неокрњени кроз ову кризу, биџет није пукао, испуњавамо обавезе, настављамо са помоћи. Настављамо са поправљањем школа, имамо најнижу цену хлеба у региону, истиче Јованов.