Припрема...

15. септембар 2022.

Велике силе не мењају ставове


Посланици Скупштине Србије су јуче после дводневне расправе, изгласали Извештај о преговорима са институцијама самоуправе у Приштини, који је представио председник Александар Вучић. Он је поручио да повлачење признања самопроглашене независности Kосова представља начин да се очврсне преговарачка позиција и најавио да ће Србија на томе наставити да ради. Иако је Скупштина усвојила извештај, чињеница да је 57 посланика било против, говори да међу посланицима ипак није било јединства.

Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ у гостовању у емисији „Директно са Мињом Милетић“ исказао је жаљење што посланици међународној заједници нису послали поруку јединства, а понајвише Албанцима на KиМ за које каже да су се „сладили“ бурним дводневним расправама.

„Мислим да је Обрадовић пропустио прилику да покаже озбиљан однос према Скупштини Србије“, рекао је Јованов називајући неподржавање Извештаја од стране Двери „неодговорном политиком“.

„Добили смо две врсте наступа у Скупштини – једни су дошли да шаљу поруке свом бирачком телу, други својој Твитер заједници“, казао је он.

Осврнуо се на резолуцију за коју се Обрадовић залаже рекавиши да окупација, која је садржана у имену те резолуције, значи и рат.

„Ако прогласите окупацију једног дела територије, нема резолуције. Слобода се не доноси резолуцијом – ако је окупација онда је рат. Да не завијамо причу о обланде“, додао је Јованов.

Такође сматра да не постоји начин да се преговори врате у СБ УН.

„Све и да се тако нешто деси, је л’ ви стварно мислите да би све највеће силе – САД, Велика Британија, Немачка, Француска и друге седеле скрштених руку и гледале како ће Kина и Русија да нам помогну? Наравно да би искористиле све своје методе за завртање руку. Ја бих волео да то тако може, али не може. Морамо да схватимо да одређене акције производе одређене последице и да их будемо свесни. Није то баш тако једноставно као са овом окупацијом“, рекао је шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“.

Јованов такође сматра да захтев за хитном седницом УН о KиМ не би заправо дала никакве конкретне резултате и не види значај у њој.

„Шта да се дешава на тој седници? Шта ће да раде САД или Битанаци? Да испуњавају жеље Србији? Реалност је да за један део света Kосово независно, док други део ту независност не признаје. Ми имамо два паралелна процеса. Један је да очувамо KиМ, а други да омогућимо живот у Србји. То није лако“, каже он.

Наглашава да су ставови великих земаља, независно од тога ко је на њиховом челу, углавном непроменљиви када је у питању спољна полтика, па и она која се, како каже, односи на Kосово.

„Ми волимо да слушамо оно што прија нашем уху. Промениће се геополитичке околности. Kада? Променили су Трампа и шта се десило? Ништа. Велике земље не мењају своје одлуке тек тако“, додаје.

Саговорници емисије „Директно са Мињом Милетић“ сагласни су да се у свету дешавају геополитичке промене, али Јованов додаје да су последице тих промена увек велике.

„Сетите се Првог и Друог светског рата и последица које су остале. Не спорим право да се буде за Русе или Американце, али ми смо сада само за Србију. Видите шта се све дешава широм света“, подсећа он.

Док Јованов закључује да на Западу Србија има пријатеље, али не саговорнике на тему решавања кризе на Kосову и Метохији, Обрадовић с друге стране, и даље сматра да Србија своје савезнике треба да има на Истоку и тражи да Русија пошаље свог специјалног изасланика за KиМ који би направио савршену „дипломатску равнотежу“ у дијалогу у ком је учествовао и Габријел Ескобар из САД.

 

Целу емисију можете погледати кликом на линк испод

https://www.euronews.rs/srbija/politika/62401/sta-je-srpska-realnost-po-pitanju-kim-jovanov-velike-sile-ne-menjaju-stavove-obradovic-traziti-izaslanika-iz-rusije/vest