Припрема...

23. октобар 2017.

Викиликс: Јеремић увео Шиптаре у УН!

Информер

Бивши шеф дипломатије почетком 2008. пристао да Хашим Тачи испред „Косова“ говори у СБ УН. Заузврат само тражио да Тадићево обраћање у Њујорку буде јавно преношено како би стекао политичке поене пред председничке изборе

Бивши шеф дипломатије и актуелни лидер српске опозиције Вук Јеремић увео је 16. јануара 2008. године Хашима Тачија на седницу Савета безбедности Уједињених нација посвећену Косову и Метохији, што је био први наступ представника Приштине у УН још од ратне 1999. Ово откривају тајне дипломатске депеше САД које је протеклог викенда објавио „Викиликс“.

Како се наводи, Јеремић је то учинио не би ли свом шефу, тадашњем председнику Србије Борису Тадићу, обезбедио медијску пажњу и победу на председничким изборима.

У строго поверљивом допису од 4. јануара 2008. године наводи се да је Јеремић у разговору с тадашњом представницом САД у УН Џеки Волкот на све начине покушавао да договори директан пренос Тадићевог наступа на Ист Риверу. Јеремић је био убеђен да би то Тадићу донело важне поене пред председничке изборе на којима му је ривал био Томислав Николић. Да би остварио свој циљ, Јеремић је чак пристао на захтев Америке да Тачи говори у УН!

Коментаришући овакав лажни патриотизам овог жутог двојца, потпредседник СНС Миленко Јованов каже за Информер да су се Јеремић и Тадић очигледно много више бринули за сопствене фотеље него за Србију.

Јеремић је као Тадићев министар иностраних послова радио само за себе. Интерес Србије је за њега био потпуно непозната категорија и зато не чуди што су последице Јеремићевог министровања катастрофалне по Србију – оцењује Јованов.

Извор: Информер