Припрема...

20. јануар 2015.

Више је разлога за Пасторову смену


Istvan PastorЛига социјалдемократа Војводине није одустала од иницијативе да се смени председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Лига и даље сматра да је Пастору важнија фотеља него интерес Војводине.

Посланици опозиционе Демократске странке Србије сматрају да има више разлога због којих би Пастор требало да буде смењен, али, како каже посланик и потпредседник ДСС-а Миленко Јованов, посланици те странке ипак не би потписали Лигину иницијативу. Јованов то објашњава тиме да су лигаши злоупотребили поверење опозиционих посланика када су прикупљали потписе за промену изборног система у Војводини.

– ЛСВ је наше поверење искористио за добијање функције у Покрајинској влади, и зато више нећемо ништа да им потпишемо – наводи Јованов. – То, међутим, не значи да не бисмо подржали Пасторову смену. Имам утисак да Пастор у начину вођења седница Скупштине Војводине користи сваку прилику да се наметне изнад свих, као да је председник Војводине, а не Скупштине.

Он сматра и да Пастор примењује двоструке стандарде у односу на власт и опозицију, као и да често даје себи за право да коментарише говор посланика и при том још и даје поуке, иако нема право на то.

– Не треба заборавити ни то да је Пастор 14 година у владајућој коалицији, тако да његова одговорност за стање у Војводини није готово ништа мања од оне Бојана Пајтића, ДС-а и ЛСВ-а – наводи Јованов.

ДCC замера Пастору и то што је без икаквих доказа прозвао избеглице за пораст насиља у Војводини и што је Војводину назвао „Делвидеком”. Осим тога, ДСС сматра да је Пастор по неким потезима изашао из своје надлежности кад је презентовао НАТО и ЕУ у Скупштини Војводине.

http://www.dnevnik.rs/politika/lsv-ne-odustaje-smene-predsednika-skupstine-vojvodine