Припрема...

16. август 2011.

Власт доказала да нема никакву визију


Демократска странка Србије је у ранијем периоду неколико пута грађане Кикинде обавештавала и упозоравала да локална власт нема никакав план како да води наш град, листу приоритета, или био какву смислену идеју. Данас ће бити наведене конкретне четири теме на којима се види да упозорења која смо давали нису била неоснована. Те теме су: изградња Светосавске улице; санирање штете од прошлогодишњих поплава, реконструкција општинског већа и питање Паркинг сервиса.

Када је у питању реконструкција Светосавске улице, члан Општинског већа задужен за комуналне делатности и инвестиције, рекао је у изјави локалним медијима како је целокупан посао у рукама Путева Србије. Одмах се поставља питање зашто се онда цела локална свита нагурала испред камера да се слика када су започети радови? Даље се каже „Када је требало да се ми укључимо тражили смо да се људи из струке, из Дирекције, консултују.“ Како је могуће да се стручњаци из Дирекције за изградњу града нису консултовани пре почетка радова, него тек када се локална власт укључила у пројекат? То, практично, значи да су Путеви Србије раскопали главну улицу у Кикинди, направили од ње највећег лежећег полицајца у граду, при том без икаквих консултација са стручњацима из Дирекције за изградњу града. Заиста невероватно!

блокова за помоћ оштећенима. Ми питамо шта је локална власт радила од почетка поплава до данас? Поплаве су биле у јулу и августу прошле године и они су дочекали да прође тринаест месеци и да и даље немају решење за оштећене грађане. Сад нас обавештавају да су они заправо хтели да прође годину дана како би биоље видели штету! Па могли су да сачекају још коју годину и онда би штета била 100% а кућа више не би ни било. Кажу да чекају да Репбличка дирекција за робне резерве да блокове, али не кажу докле ће чекати?! Да ли ће проћи још једна грађевинска сезона без решења проблема грађанима који су оштећени?

Што се реконструкције Општинског већа тиче, ми смо на самој седници СО Кикинда питали ко ће се бавити питањем здравства и пољопривреде уместо дотадашњих чланова већа. Примарна здравствена заштита је готово у целости препуштена локалним самоуправама, а питањем здравства се не бави нико и онда имамо ситуацију да нема лекова, санитетског материјала, да недостају стручњаци, да се стварају гужве… Исто је са пољопривредом. Пољопривреда представља шансу за развој општине, за повећање броја запослених. Кикинда има око 70 000 хектара обрадивог земљишта. Коју стратегију у овој области има локална власт, када се ни пољопривредом нико не бави. Некадашњи члан већа за пољопривреду је сада саветник председника општине и тај посао ради волонтерски. Дакле у општини је волонтер, а од највећег српског тајкуна добија плату! Па за чији ће интерес он да ради? Имали смо прилике да добијемо одговор приликом лицитације за узимање државне земље у закуп.

На крају, нама се често поставља питање од стране представника Демократске странке, зашто баш њих прозивамо за улагања Паркинг сервиса. и зашто не питамо неког другог. Ми смо најпре мислили да је то део политичког фолклора, или да се шале, али пошто то стално понављају, чини се да су озбиљни, па им из тог разлога одговарамо. Уговор са Паркинг сервисом је потписан 24.01.2007. године. У том уговору се предвиђа обавеза Паркинг сервиса да у Кикинду инвестира 32 800 000 динара и да се све инвестиције морају окончати у року од две године од дана потписивања уговора. Дакле, сва улагања су морала да буду окончана у јануару 2009. године, а тада је на власти била Демократска странка са својим коалиционим партнерима СПС, ЛСВ, г17, СВМ итд. Такође, овај Уговор предвиђа да се у случају да улагања нису извршена скраћује време на које је уговор закључен, и то по годину дана за свака 4 милиона и по шест месеци за 2 милиона инвестиција. На крају, уговор предвиђа да контролу испуњења тачака уговора врши орган општинске управе надлежан за комуналну делатност. Имајући у виду да је ДС странка која је била на власти када су све инвестиције предвиђене уговором  морале бити завршене, да је ДС морала одмах у јануару 2009. да провери инвестиције и евентуално скрати трајање уговора, а очигледно је да то није урадила, да је ДС постала највећи бедем одбране Паркинг сервиса у Кикинди, ми заиста не знамо кога бисмо другог питали за укупну ситуацију са паркингом. Ипак, грађани треба да знају да општинска власт данас има механизам да питање паркинга реши у складу са интересима грађана. При том не мислимо да треба раскинути уговор, па плаћати штету – то би тек била катастрофа, јер бисмо плаћали паркинг, а они не би ни радили. Ми морамо да уредимо питање паркирања у интересу грађана Кикинде. ДСС је дала свој предлог. Уколико се Паркинг сервису исплати да ради, нека ради, уколико не, нека иде. Оно што се не сме поновити, а што су радиле и претходна и садашња власт, то је да се одлуке доносе у интересу Паркинг сервиса, а грађани Кикинде треба да се тим одлукама прилагођавају.