Припрема...

18. март 2018.

Војводина годину и по дана има два симбола


Скупштина Војводине је 27. фебруара 2004. године донела Одлуку о застави Аутономне Покрајине Војводине, а 16. септембра 2016. године исти представнички дом Војводине, додуше у другачијем политичком саставу, донео је одлуку о употреби традиционалних симбола.

Том одлуком, а у складу са Статутом покрајине, Војводина у последњих годину и по дана има две заставе и два грба, по чему је вероватно један од ретких, ако не и и једини европски регион који има два симбола којима се представља.

Грб Аутономне Покрајине Војводине усвојен је 2002. године, а застава две године касније, а у доношењу првих симбола АПВ учествовала је ЛСВ. Статутом Војводине који је донет 2009. године утврђено је да покрајина има своје симболе – заставу и грб, али је након интервенције Уставног суда Србије 2013. који је оспорио готово трећину одредби по жалби Демократске странке Србије поднете још 2009. године, 2014. године усвојен нови текст Статута усклађен са одредбама Уставног суда у чијем је доношењу учествовала и Српска напредна странка, као опозициона. У том новом тексту Статута прописано је да Војводина има симболе – заставу и традиционалну заставу, те грб и традиционални грб. Ипак нове, традиционалне, симболе Скупштина Војводине је донела у актуелном сазиву 2016. године, када је СНС имала већину.

Представници ЛСВ и СНС износили су негативне ставове по питању изгледа заставе Војводине и традиционалне заставе, али позивају на поштовање донетих симбола.

„Знате, ја кад видим српску заставу на јарболу, а посебно када је на победничко место подигну захваљујући нашим спортистима, најежим се од осећања среће и поноса. Шта сад да радимо што такво осећање нема готово нико према застави са три звездице. Знам да је било идеја да треба формирати војвођанску полицију да, ваљда, пендрецима у главу утуви у главу народу да мора да воли ту заставу. Надам се да се то неће десити, а и не може се пендреком натерати неко да нечију креацију доживљава као свој идентитет“, каже Јованов за „Дневник“.

Он наводи да је заставу са три звездице „неко креирао у часовима доколице“, подсећајући да је претходна скупштинска већина у којој је СНС била у опозицији, а ЛСВ део покрајинске власти, две године опструирала усвајање традиционалних симбола утврђених Статутом АП Војводине, што је усвојено тек након што је СНС постала већинска странка у војвођанском парламенту.

Он подсећа да је и приликом освајања традиционалних симбола председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао да су спремни на дијалог око евентуалног компромисног јединственог решења симбола како Војводина не би имала две заставе и два грба. Јованов је додао и да ће, извесно, решење са два грба и две заставе Војводине остати до даљег.

„Као што је Статутом дефинисано, Војводина има две заставе и два грба. Ако би се нешто мењало, прво мора да се промени Статут. А за то је потребна подршка две трећине посланика у Скупштини Војводине“, нагласио је Јованов.

Извор: Дневник