Припрема...

15. новембар 2018.

Врши се притисак на посланике, свако има право да ради свој посао


Јучерашње заседање Скупштине Војводине почело је, као и свако редовно заседање, одговарањем на посланичка питања о раду Владе. Посланички сат служи као алат свим посланицима које занима шта ради Покрајинска влада са својим секретарима, а посланичко питање форма је контролног алата који има сваки посланик. Уживо, у преносу на РТВ и видљиво грађанима, постоји могућност дискутовања одговора на постављена питања и постављања потпитања, а на свакој седници пређе се три до шест питања. Пошто су посланици владајуће већине поставили више од 80 питања о раду владе, посланици опозиције у Скупштини Војводине сматрају да је њихов глас фактички ови угашен јер ће се на сва ова питања одговарати до краја мандата.

Председник посланичке групе СНС у Скупштини Војводине Миленко Јованов каже за 021 да нема речи о злоупотреби или кршењу пословника о раду и да је сваки посланик, без обзира на страначко опредељење, имао могућност да постави посланичко питање.

„Сваки посланик представља грађане у Војводини и труди се да им представи шта се догађа и планира, шта је урађено или тек треба да се уради. По први пут долазимо у ситуацију да неко врши притисак на посланике који раде свој посао баш зато што раде свој посао. Ако посланици владајуће коалиције не поставе питања, онда од исте те опозиције добијају критике да су они овде само да дају кворум и да притискају тастере. Када посланици владајуће коалиције раде и постављају питања, онда они опструишу скупштину, не дају другима им право да говоре… Оно што ми нећемо дозволити је да неко дискриминише посланике, било власти или опозиције – сви имају право да раде посао који им је пословником одређен“, наглашава Јованов.

Он додаје да су на јучерашњој седници за говорницом „изнете страшне увреде посланицима владајуће коалиције“.

„Опозиција је изнела да посланици власти који су поставили питања нису у стању сами да их саставе Покрајинској влади, него им влада пише питања која они само читају. Опозиција је, на крају крајева, о немогућности да изађе за говорницу говорила са говорнице скупштине и то је парадокс који довољно показује каква је ситуација. Нама право да радимо свој посао не може да забрани нико, па ни представници опозиције. Знам да у претходном мандату представници опозиције нису радили ништа, врло често нису ни учествовали у расправи, говорио је један посланик и слично. Сад им смета кад има дискусије и седнице трају дуже“, поручује Јованов.

Извор: Радио 021