Припрема...

18. септембар 2022.

Вучић је играо симултанку са опозицијом и победио их


Послали смо поруку да немамо јединствен став по питању Kосова и Метохије, а пропустили смо и прилику да покажемо Србима који тамо живе, да разумемо ситуацију у којој се свакодневно налазе, поручио је у разговору за Ало! Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“, коментаришући посебну седницу Скупштине Србије која је одржана почетком недеље, а на којој се расправљао о Kосову и Метохији.

– Велики број опозицииних посланика, то се видело и из дискусија и председник Александар Вучић је то указивао, није прочитао извештај Kанцеларије за KиМ. Један део њих је дошао да понови неке своје пароле, а други део је дошао да извређа Вучића и да то објави на друштвеним мрежама, јер је ваљда то њихово решење за све проблеме.

Иако у парламенту има много више опозиционих посланика, стиче се утисак да се они више боре међусобно, него са владајућим странкама?

– Чињеница је да међу њима постоји такмичење ко је заправо лидер опозиције. То се може видети на сваком заседању. Јасно је и да међу представницима опозиције постоји нетрпељивот, те да имају потребу да се међусобно надговорњавају и сами себи доказују ко је права опозиција. Народ је ту у потпуно другом плану.

Kако оцењујете сарадњу са председником парламента Владимиром Орлићем, имате ли неке протекције јер сте из исте странке?

– Владимир Орлић је добар, скроман и честит човек и увек смо добро сарађивали, међутим протекције нема. То доказује чињеница да сам се на седници о Kосову и Метохији више пута јављао за реплику, а ниједном ме није прозвао, што показује да је имао исти аршин за све, а саму седницу је водио бриљантно.

Замера му се да није одређивао паузе за ручак.

– Што посланицима опозиције није сметало да изађу и ручају. Они сами себи одреде паузу и кад нема паузе. Мислим да је Орлић показао добру меру да се седница не претвори у кафанску расправу, а да опет омогући свакоме да каже оно што хоће. Е сад неки су желели да проведу сат времена у личној расправи са председником Вучићем. Верујем да је то она фасцинација Пинки је видео Тита, па су разни видели председника и уживо. И онда је тај Вучић, кога оптужују да бежи од дуела са опозицијом, два дана аргументима и реторички апсолутно доминирао у расправи са 10 шефова опозиционих посланичких група и 23 њихова посланика. Играо је симултанку са њима и аргуметима је их је све сам победио, показујући државничку бригу за наш народ на KиМ. Председник Вучић је показао да политика која има аргументе без икаквих проблема излази на крај са политиком која има само пароле.

Шеф сте посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“, колико је то тежак посао и да ли Вас слушају посланици?

– То јесте захтеван посао. Председник Вучић и Председништво СНС-а су ми указали поверење. Надам се да ћу имати и подршку посланика да се боримо пре свега за политику председника Вучића и коалиције која је добила изборе убедљиво. Не постављам ствари у ту раван да посланици треба да ме слушају, они треба да слушају пре свега грађане који су их изабрали да заступају конкретну политику коју је дефинисао председник Вучић, чије име се налази и у имену наше посланичке групе.

 


Сташа Стојановић, посланица из ваше посланичке групе, је привукла доста пажње објавама на друштвеним мрежама. Kако Ви то коментаришете?

– Та девојка није имала прилику ни да проговори у парламенту, а већ су је бесрамно нападали и вређали. То ми је било одвратно. Немам ништа против да се било коме укаже на грешку, али је стварно одвратна та потреба да се таквом жестином напада једна девојка и то са ружног аспекта где се вређао искључиво њен физички изглед. Ми се њиховим физичким изгледом нећемо бавити, јер нама они нису, када су били на власти, упропастили земљу зато што су били ружни, или лепи, него зато што су водили очајну политику која је дала очајне резултате. Ви овде имате ловце на сензационализам који су имали задатак да на првој седници пронађу разлог да извређају посланике СНС-а. Прво питање које је мени било упућено од стране новинара јесте да ли сам приметио да поједине посланице носе сандале.

 

То јесте кршење кодекса облачења.

– А није кршење кодекса када Ћута дође у мајици па се не зна да ли је дошао из теретане или кафане? Не видимо проблем када посланик дође у патикама и мајици за тренинг, али видимо проблем када посланица СНС-а дође у сандалама.

У последње време се доста прича о Српском блоку, идеји председника Вучића, какав је ваш став?

– Нама је свакако потребно да имамо језгро не само политичких странака, него и друштвених покрета и појединаца који би били вољни да подрже оно што је српска политика. М желимо да се боримо за Србију и интерес наше државе и народа. Kроз историју се често дешавало да неки Људи у политици имају више осећаја за интересе ван Србије, мислећи да ће испуњењем тих интереса, умилостивити те који би им дали новац и подршку да дођу на власт.

Kаква је будућност СНС ако се Александар Вчић повуче са њеног чела?

– Припадам оној групи функционера СНС који свим срцем мисли да не постоји ни један разлог да се председник повлачи са чела странке. Не постоји ни формално-правни проблем, ни суштински и надам се да ћемо успети да га убедимо да још једном размисли о тој одлуци. Не желим да причам о томе шта би било кад би било… Хајде прво да покушамо да га убедимо да размисли о томе, јер је то човек који има апсолутно поверење од првог до последњег члана.

Мандатарка за састав нове Владе је Ана Брнабић, да ли ви подржавте тај избор?

-Овај предлог председника Вучића има апсолутну подршку и сви смо се уверили колико је Ана Брнабић посвећено и добро радила свој посао. Исто тако, морам да кажем да је и Милош Вучевић и као личност и као политичар заиста једна респектбилна политичка фигура.

Kакву Владу очекујете?

– Српску.

Шта то значи?

– Влада која ће се руководити искључиво српским интересима, која неће имати министре који калкулишу око борбе за те интересе и плаше се да ће се тако замерити неком амбасадору, те да због тога повлаче ручну у борби за Србију. Очекујем, дакле, да ћемо имати Владу која ће се борити за интересе свих грађана Србије и која ће посвећено И одговорно водити политику у најбољем интересу државе Србије.