Припрема...

3. април 2019.

Вучићева политика има подршку народа


Грађани желе да чувају самосталност и сувереност Србије, хоће стабилност и напредак, а не повратак на старо, када су државом управљали лопови и тајкуни

На седници Председништва Српске напредне странке сви чланови били су једногласно за то да се у јуну ове године одрже ванредни парламентарни избори, а једини уздржан био је председник странке Александар Вучић. Миленка Јованова, потпредседника Главног одбора СНС и шефа Посланичке групе СНС у Скупштини АП Војводине, који је гласао за овај предлог, питамо шта би парламентарни избори у јуну донели Србији?

Донели би одговор на питање да ли грађани Србије и даље подржавају политику Александра Вучића, која значи даљу борбу за интересе Србије, за њено јачање у сваком смислу, или желе повратак на старо, у време када су државом управљали лопови и тајкуни, који су искључиво водили бригу једни о другима и о својим комбинацијама, а Србија пропадала. Уверен сам да би одговор грађана био да желе да чувају самосталност и сувереност Србије, стабилност и напредак и да би, самим тим Вучићева политика добила подршку народа и додатни ветар у леђа пред искушења која су пред нама.

Да ли очекујете да ће део опозиције бојкотовати изборе?

Најављивали су то из фашистичко – тајкунске коалиције Обрадовића, Ђиласа и Јеремића, али то је њихов проблем. А, ако се одлуче на тај корак, све странке окупљене у тој групацији биће ванпарламентарне и неће имати право да добијају новац из буџета за финансирање свог рада. То неће направити превелики проблем Ђиласу и Јеремићу и њиховим странкама, јер су напунили џепове довољно да могу да покрију те трошкове, али ће сви остали бити фактички зависни од њихове милости и милости неких њихових спонзора споља.

Куда води пораст насиља од стране дела опозиције? Да ли постижу нешто коришћењем насилних метода?

Пре свега, угрожавају стабилност Србије и шаљу негативну слику потенцијалним инвеститорима, што може да остави прилично негативне последице, али им је политика очигледно „што горе, то боље“. Поред тога, постижу и неке друге ефекте, најмање две ствари. Прва је да их се пристојни људи, који не подржавају СНС, клоне и да их не подржавају, јер не желе фашизам и насиље које они нуде. А друго, да су послужили нама у СНС као лакмус који показује реакције неких наших људи. Па су тако неки показали да имају храбрости да се супротставе и боре за нормалну и успешну Србију, неки да су спремни на компромисе и договоре и са фашистима, насилницима и лоповима, ако то значи да ће да сачувају своју задњицу, неки да на првом искушењу беже у мишје рупе, а напомињем да је то искушење микроскопски мало у односу на оно на коме се налазио председник Вучић, па се пред насилницима није склањао, а неки су просто одлучили да се праве мртви док гужва не прође.

Колико сте задовољни радом Скупштине АПВ? Каква је тамо ситуација? Да ли део опозиције и тамо бојкотује седнице?

Скупштина Војводине потпуно нормално ради свој посао, у складу са надлежностима које има и у складу са динамиком која је у њој успостављена. Има посланика који не долазе на седнице, али редовно узимају паре грађана за свој нерад, али се њихово одсуство не примећује, јер већина њих није долазила на седнице ни када нису формално бојкотовали скупштински рад. Очигледно је да од самог почетка мандата нису схватили свој посао као заступање интереса грађана који су их бирали, већ као прилику да буду плаћени за нерад и седење по новосадским кафићима.

Како видите предлог Ненада Чанка и ЛСВ да се у Народној скупштини Републике Србије поново покрене тема финансирања АП Војводине?

Није то предлог Ненада Чанка, а није ни предлог Александре Јерков, као што је она желела да прикаже, него су обоје од речи до речи преписали текст који је сачинила Пајтићева влада марта2015. године, који је, опет, настао на основу Платформе о полазним основама за израду Закона о финансирању АПВ из новембра 2013. године. Требало је да Скупштина Војводине буде формални предлагач закона, али се, због бурних реакција на сам нацрт, није ишло даље. Након што су променили датуме у три члана и фонт, Чанак и Јерков су „оживели“ тај предлог, али је и он буквално уништан до темеља аргументима посланика Српске напредне странке.

Шта је спорно у том предлогу?
Спорно је све. Тај предлог предвиђа растурање комплетног фискалног система Србије, па би покрајина, а не држава, на територији АПВ наплаћивала ПДВ, акцизе и неке друге јавне приходе, затим и растурање Пореске управе и суштинско стварање паралелних структура, које би само формално биле повезане у јединствен систем. Нико нормалан и минимално одговоран овакав предлог не би могао да прихвати.

Да ли би то био увод у сепаратизам у Војводини?

Суштински проблем аутономаша у Војводини је што они нису у стању да се помере од уставних решења из 1974. године и све што је њихова политичка мисао изнедрила могло би да стане у једну реченицу, која би гласила „Хајде да све вратимо како је било тада“, а тада је Војводина била држава у држави, која је имала потпуно заокружен државноправни систем. То је, у суштини, била држава која се звала покрајина и која је формално била у саставу Србије, а Србија је имала утицаја колико је дозвољавала новосадска аутономашка бирократија. Рекао бих да је овај предлог производ таквог начина размишљања, а мишљења сам да термин „сепаратизам“ не сме да се девалвира употребом и називањем свега и свачега сепаратизмом, јер ако се то деси, па једном стварно до сепаратизма и дође, нико се неће претерано узбуђивати. Као у оној причи о чобанину који је викао „Вук, вук“, па када је вук стварно дошао, нико му није веровао. Ипак, можемо са сигурношћу рећи да озбиљног кокетирања са сепаратизмом у Војводини има. И то се види и по сталним покушајима да се некако направи паралела са Каталонијом, али и конкретним акцијама политичких странака од пре пар година у којима се делио „пасош“ Војводине, па се правио онај УСБ – флеш, на коме је мапа Србије, али тако постављена да када му скидате поклопац, заправо одвајате Војводину, кампање на попису „Ја сам Војвођанин“…

Имају ли такве идеје подршку грађана?

Немају, не треба им превише давати на важности, али се према њима не треба ни олако односити.

Народ добро види ко, шта и колико ради

Колико су грађани Војводине задовољни оним што је урађено у последњих неколико година и на какав одјек наилази кампања „Будућност Србије“?

Народ жели и има потребу да види и чује Александра Вучића, посебно у ово време када фашисти и тајкуни насиљем, суштински, покушавају да сруше Србију. Без обзира на то што се ради о кукавицама, који прете празном пушком, мислим да су људи искрено забринути. Прво зато што у Вучићу виде некога ко заиста брине и бори се за тај, како се то иначе ружно каже „обичан народ“. Поред тога, после година таворења и пропадања они виде да се ствари мењају на боље. Можда не онолико брзо колико би желели, али виде да иде на боље. И зато их брине што то неко хоће да заустави, само да би опет могао да отима и краде и да брине, уместо о народу, о тајкунима и њиховим интересима. Зато сам уверен да речи председника делују на људе и као охрабрење и као потврда да ће Србија наставити да корача напред. Колико су грађани задовољни показаће на првим наредним изборима. Судећи по резултатима Српске напредне странке у неким општинама са подручја Војводине у којима су одржавани локални избори, или избори за савете месних заједница, могло би се закључити да народ добро види ко, шта и колико ради.

Једном приликом рекли сте да се војвођански аутономаши увек јаве да Србију ударе слеђа, док је заокупљена решавањем неких других проблема. Да ли се и данас дешава нешто слично?

То се дешава у континуитету још од те 1974. године. Они то раде по навици. Као да имају Павловљев рефлекс. Чим виде да Србија има неки проблем који је заокупља, они крену са својим лудовањем. Некада су то радили у оквиру комунистичких структура и у синхронизацији са партијским врхушкама са Косова, из Хрватске и Словеније. Данас раде исто, само што их води и синхронизује нека друга рука. Али, као што рекох, није то ништа око чега би требало правити битан случај, јер подршке народа за такву политику нема. Просто, данашња покрајинска власт, у којој нема аутономаша, је за три године, и у сарадњи са републиком, урадила више, него ти којима су пуна уста Војводине за шеснаест, а народ то види.

Војводина ће се вратити на ниво најразвијеније регије у Србији

Прошле године прослављено је 100 година од присаједињења Војводине Србији. Како видите Војводину у наредних 100 година?

Уверен сам да ће се у врло блиској будућности Војводина вратити на ниво најразвијеније регије у Србији. Иначе, и то је престала да буде и по зарадама и по стопи незапослености и по неким другим економским параметрима, у време власти оних којима су била пуна уста Војводине. Хистерија коју је у неким круговима изазвало обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, показала је да су, осим економских тема, у смислу нових фабрика, радних места и развоја, све друге теме трајно закључене.

Посредством Канцеларије за јавна улагања, у АП Војводину данас долази више него икад средстава, раде се велики инфраструктурни пројекти, обнаваљају школе, установе културе, спортски објекти…

Тако је. Добра сарадња републичке и покрајинске владе резултирала је реализацијом великог броја пројеката који су најдиректније усмерени на побољшање живота грађана у Војводини. Са друге стране, грађани у Војводини сада могу да виде колико је Војводина пропустила за шеснаест година власти Демократске странке и Пајтића, јер су они готово све то време били у сукобу са републичким органима. Чак и када су њихови били на власти и у Београду, били су у сукобу са републичком Владом. Они су се по Новом Саду и Војводини играли прављења државе, заокруживали су некакав свој систем да би могли у том свом феуду да краду и отимају колико хоће, а све се то обило о главу народу, јер није имао ни путеве, ни школе, ни болнице. Јер, кад имате корумпирану аутономашку власт, не можете да имате ништа друго.

У АП Војводини је у последњих неколико година отворено много нових фабрика и радних места. Каква је тренутно ситуација са незапосленошћу?

Заједничким радом и активностима републичких, покрајинских и органа локалне самоуправе, стопа незапослености у Војводини је тренутно на око 10 одсто, али ће се тај проценат смањивати како због због нових инвестиција, нових фабрика и погона, тако и због сезонских послова у пољопривреди. Само у прошлој години је у Војводини запослено око 20.000 људи.

У здравствени систем у Војводини у протекле две-три године уложено је више од пет милијарди динара. Да ли грађани већ осећају бољитак?

Прошле године у здравство у АПВ уложено је 2,5 милијарде динара и то је највећи новац који је икада уложен у здравство у покрајини, а ове ће буџет за здравство бити око 2,6 милијарди динара, што показује да се на оном што је постигнуто неће стати. Новац се највише улаже за набавку медицинских апарата, инфраструктурна улагања, нове грађевинске пројекте…