Припрема...

13. септембар 2018.

Вучићева политика на КиМ даје резултате


Председник Вучић је неке победе за Србију у вези са КиМ остварио пре ове последње посете. Он је, најпре, упорним и аргументованим приступом питање Косова и Метохије поново отворио, иако је оно за многе у свету било затворено још 2008. године, након што су косовскометохијски Албанци једнострано прогласили независност, а то признале највеће и најмоћније западне земље. Поред тога, председник Вучић је успео да придобије пажњу и разумевање за српски поглед на решавање кризе на КиМ и данас је јасно да његова политика даје резултате и да је одшкринуо нека врата која су до јуче била апсолутно затворена за било какве ставове Србије.

Сама посета је показала, најпре, да Србија данас на питање проблема на КиМ гледа трезвено, реално и озбиљно сагледавајући своју позицију, интересе и ресурсе, али и однос снага у свету и позиције, интересе и ресурсе оних политичких чинилаца који су нам супротстављени по питању КиМ. Дакле, јасно је да је Србија нешто научила из сопствених грешака и пораза и да неће поново срљати у поразе и губитке, него ће покушати да најзад нешто добије. Даље, председник Вучић је конкретно показао да ће Србија систематично и плански решавати основне егзистенцијалне проблеме Срба на КиМ, али и да ће на исти начин радити на њиховом економском оснаживању. То даље говори да је Србија свесна да јој је најважнији задатак да сачува свој народ на територији Косова и Метохије, јер је без народа свака даља борба узалудна и изгубљена. Исто тако, недвосмислена је порука да Србија жели мир и стабилност, јер је то важно и за Косово и Метохију, али и за читаву Србију, али и да ће Србија реаговати на евентуалне покушаје да се насиљем реши питање Срба на КиМ.

Негативне ефекте Вучићеве посете Косову и Метохији осетиће, и већ осећају, они који се боре за то да Србија на Косову не добије ништа. Они су у Приштини, има их и по свету, као и у Београду. Баш зато су, сви заједно, и покренули синхронизовану кампању лажи и фалсификовања делова говора председника Вучића, јер им је јасно да позиција Србије након његове посете наставља да јача и сада тај тренд покушавају да зауставе и преокрену. Они раде на томе да позиција Србије буде потпуно супротна оној коју имамо данас и коју је својом политиком Александар Вучић изборио. Они би да Србија опет буде слаба, нестабилна, изолована, сатерана у ћошак и проглашена кривцем за сва зла овога света од кога је легитимно и пожељно отимати све што се може отети. Онда би лако спровели своју идеју да Србија нема на Косову ништа, а питање је и шта би имала у преосталом делу Србије.

 

Краћу верзију овог текста пренео је Новосадски репортер

Фото: VICE