Припрема...

27. август 2015.

За Банат нема разлике да ли је од посебног значаја, или безначаја за покрајинску власт


Миленко Јованов, донедавно председник Покрајинског одбора Демократске странке Србије, њен најутицајнији члан у Кикинди, посланик у Скупштини АП Војводине и одборник СО Кикинда, данас је у редовима Српске напредне странке. Мада је неколико месеци, након својевољног напуштања ДСС-а био „слободан играч“, стављање његовог потписа на приступницу СНС слови за најзвучнији политички трансфер у Србији овог лета, а сви објективни аналитичари коментаришу да су његовим доласком, редови напредњака силно појачани.

ШТА ЈЕ ПРЕСУДИЛО ВАШОЈ ОДЛУЦИ ДА СЕ ПРИДРУЖИТЕ СНС?
Мислим да је то била логична одлука, будући да са СНС доста блиско сарађујем и у Кикинди и у Скупштини АП Војводине дуги низ година. У том смислу се ништа није променило и настављам тамо где сам застао пре три месеца. Са друге стране, у том периоду се десило неколико важних ствари, а пре свега је показано да Србија, политиком какву води Влада Србије може да оствари и одређене победе. Ту пре свега мислим на све оно што се догађало око Сребренице и, први пут, достојно обележавање Олује и свега што се тада дешавало. Најава да ће се градити меморијални центар са 26 000 имена погинулих грађана Србије у ратовима деведесетих, показује да се ради о јасној политици усправљања Србије, а не инцидентима, и сматрао сам да томе треба да дам допринос, у оквиру својих могућности.

У КИКИНДИ ЈЕ УВЕЛИКО У ТОКУ РЕОРГАНИЗАЦИЈА ЈАВНОГ СЕКТОРА. И РАНИЈЕ СТЕ СЕ ЗАЛАГАЛИ ЗА ОБЈЕДИЊАВАЊЕ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА, А КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ ДОСАД УЧИЊЕНО И РЕЗУЛТАТЕ ЗАПОЧЕТЕ РЕФОРМЕ?
Систем се још увек поставља на ноге, али се већ сада види да се ради брже и ефикасније, него што је то раније био случај. Рационалним и ефикасним радом ослободиће се солидна средства којим ће се решавати конкретни проблеми грађана. Дакле, уместо међусобног пребацивања пара укруг између јавних предузећа, а на терет грађана, што је до недавно био случај, имаћемо ефикасно вођено јавно предузеће и више новца за изградњу путева, канализације, тротоара, сређивање школа итд. На крају, када видимо ко највише кука и ко се највише буни због онога што се ради, јасно је да радимо добру ствар.

КАКО ВИДИТЕ ЛОКАЛНУ ПОЛИТИЧКУ СЦЕНУ? ЗБОГ ЧЕГА БИ НАПРЕДЊАЦИ ЗАСЛУЖИЛИ НОВИ МАНДАТ ВОЂЕЊА ОПШТИНЕ?
Због храбрости да демонтирају накарадни систем у јавном сектору у који нико није смео да дирне деценијама и тиме омогуће општини да “продише”. Да ништа друго није урађено, а урађено је – враћени су веома велики затечени дугови, изграђена агроиндустријска зона, долазе два инвеститора која отварају радна места у производњи и још много тога; дакле, и да свега тога нема, реформа јавних предузећа би била довољан разлог.
Што се локалне политичке сцене тиче, ускоро ће избори, па ће грађани, који су најмеродавнији, рећи како је виде. Моје мишљење је у односу на њихово потпуно небитно.

ВЛАДАЈУЋЕ ДЕМОКРАТЕ У ПОКРАЈИНИ ДВОЈАКО РЕАГУЈУ НА НАЈАВУ ИЗБОРА. С ЈЕДНЕ СТРАНЕ ПРЕТЕ ПОБЕДОМ, С ДРУГЕ СТРАХУЈУ ДА ЋЕ ПРЕЋИ ИЗБОРНИ ЦЕНЗУС…
Да. Са једне стране позивају на ванредне републичке изборе, док са друге, ни у лудилу не помишљају да распишу покрајинске изборе и, као што се да видети, грчевито се боре за сваки сат власти. Посебно је интересантно то да се представници покрајинске власти хвале некаквим великим резултатима, па би заиста било добро да питају народ како види те резултате и шта мисли о њиховом раду.

КАКО КАО ПОКРАЈИНСКИ ПОСЛАНИК ОЦЕЊУЈЕТЕ УЧИНАК ПАЈТИЋЕВЕ ВЛАДЕ?
Када кажете у претходном питању да демократе прете победом, у великој мери сте у праву. Заиста би се претњом могло назвати још четири године власти ДС-а. Ко жели још четири године да гледа власт која изазива раздор између Војводине и Србије, која доноси читав низ неуставних аката којим покушава да од Војводине направи државу у држави, која троши милијарде и милијарде динара, а да су резултати прескромни. Као неко ко живи у Банату и Кикинди, посебно имам разлога да будем незадовољан, јер се покрајинска власт према овом делу Србоије и Војводине понаша маћехински и игнорантски. Најављено је да ће Банат ове године бити подручје од посебног значаја за покрајинску власт… Није било готово никакве разлике у односу на претходних четрнаест година, када смо им били посебно безначајни.

ВАШИ ОПОНЕНТИ ТВРДЕ ДА СТЕ ЛИЧНО ОРГАНИЗОВАЛИ МАСОВАН ПРЕЛАЗАК ЧЛАНОВА ДСС-А У СНС.
Хвала им на томе што ме представљају много моћнијим и утицајнијим него што заиста јесам.

http://kikindske.rs/